Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlček s Tarrom si užívali formulu 1 aj vodné pólo

Majú za sebou vynikajúcu sezónu. Definitívne sa preorientovali na dvojkajak a na majstrovstvách sveta v Moskve získali veľmi cenné double.

27.12.2014 09:00
ANKETA: Športovec roka 2014 Foto: ,
Erik Vlček (vľavo) a Juraj Tarr skončili v ankete Športovec roka na 4. mieste.
debata

Zvíťazili na olympijskom kilometri i polovičnej trati. Ich skvelé vystúpenie na svetovom šampionáte rezonovalo nielen v kanoistickom svete, ale Erik Vlček a Juraj Tarr sa dočkali uznania aj medzi fanúšikmi i novinármi. V tradičnej ankete Klubu športových redaktorov Športovec roka obsadili štvrtú priečku o jediný bod za bronzovou Dominikou Cibulkovou.

„Prvá trojka by bola iste krajšia, ale berieme aj štvrté miesto,“ reagoval s úsmevom mladší z dvojice Vlček, ktorý v pondelok oslávi 33. narodeniny. „Aspoň vidíme, že sa ešte môžeme zlepšovať. Tento rok slovenským športovcom celkom prial, čo je len dobré. Dve zlatá z MS bol vynikajúci výsledok. Ostávame však nohami na zemi. Na budúci rok nás čaká náročná kvalifikácia na olympijské hry,“ dodal.

O miestenky do Ria sa bude bojovať na majstrovstvách sveta v Miláne. Istotu si zabezpečí prvých šesť posádok na kilometrovej trati. „Bude to veľmi náročné, ale veríme si. Z Milána berieme pokojne aj šieste miesto. Ak to vyjde, na olympiáde už budeme mať vyššie ciele. Chceme si priniesť domov medailu,“ neskrýva Vlček vysoké ambície.

Na prelome novembra a decembra absolvovali úspešní kajakári v rámci väčšej skupiny vydarené sústredenie v Spojených arabských emirátoch. „Bolo to skvelé. Nemuseli sme riešiť, aké bude počasie a v čom pôjdeme na vodu. Stále bolo príjemných dvadsaťosem až tridsať stupňov. Mali sme dobrú stravu, ubytovanie, bolo si kde zabehať, cvičiť a voda bola veľmi príjemná,“ prezrádza Vlček.

Okrem množstva tréningových kilometrov nazbierali v Abú Zabí aj plno zážitkov. Najmä z mestského okruhu, na ktorom sa jazdia aj preteky formuly 1. „Bývali sme len kúsok odtiaľ. Stále sa tam niečo dialo, takže sme si mohli odbehnúť a skontrolovať, čo tam hučí na dráhe,“ vysvetľuje Vlček. „Nejakou záhadou sme sa spolu s Erikom a ešte jedným mladým kajakárom dostali počas testovania pneumatík do boxovej uličky. Strávili sme tam dve hodiny a mohli sme si vychutnať zákulisie F1,“ dopĺňa parťáka Tarr.

Starší z komárňanskej dvojice je veľký fanúšik prestížneho seriálu F1.

„Preteky sledujem, odkedy Michael Schumacher vyhral prvý titul ešte v Benettone. Momentálne je môj najobľúbenejší jazdec Hamilton, takže s uplynulou sezónou som veľmi spokojný,“ prezrádza. Aj Vlček si rád pozrie súboje špičkových jazdcov. „Až teraz som však videl formulu naživo. V Európe sa totiž preteky F1 jazdia počas našej sezóny, takže žiadnu veľkú cenu som zatiaľ nenavštívil. V Abú Zabí sme si vychutnali nielen moderné stroje, ale aj staré formuly. Navštívili sme aj miestny park Ferrari World,“ dodáva.

„Tam sme si vyskúšali trenažér F1. Škoda len, že to trvalo tak krátko. Okrem toho sme boli na horskej dráhe, ktorá má v úvode na rovinke zrýchlenie z nuly na 240 za štyri sekundy. Ako formula jeden. Ďalej potom pokračuje ako bežná horská dráha. Bol to skvelý pocit. Nikde inde nič podobné nezažijete. Každému, kto Abú Zabí navštívi, to vrele odporúčam,“ vraví Tarr. „Musím sa priznať, že v trenažéri mi bolo zle. Som typ, ktorému sa aj po dvoch kotrmelcoch zakrúti hlava. Keď som vystúpil, bol som bledší ako plátno. Ďurovi to šlo lepšie,“ uznanlivo prikývne Vlček.

Celkovo sú Tarr s Vlčekom so sústredením veľmi spokojní a na jeseň budúceho roka by si ho radi zopakovali. Na jar do SAE zamieri aj posádka štvorkajaka Krajčovič, Michálek, Jakubík, Demin. Komárňania pôjdu do USA.

Vlček s Tarrom sa krátko pred Vianocami zúčastnili aj na exhibičnom stretnutí vo vodnom póle v Topoľčanoch. Kapitán Tarr mal na povel obranu, Vlček rozdával v útoku lopty spoluhráčom. „Vedel som, že to bude náročné. Našťastie naši súperi boli zhovievaví a nerobili nám žiadne zákernosti, ktoré sú vo vodnom póle bežné. Zabavili sme sa,“ vravel Vlček. „Pokojne sme mohli hrať aj plný čas, nielen 4 × 5 minút,“ doplnil Tarr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček #Juraj Tarr #Športovec roka 2014