Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

V Riu objavili superodolné baktérie. Majú sa jachtári na OH báť?

Olympijskému Riu de Janeiro sa črtá problém s názvom superodolné baktérie.

16.12.2014 08:29
jachting, OH 2012 Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Práve takéto organizmy produkujúce enzýmy, ktoré sú odolné voči akejkoľvek liečbe a za normálnych okolností je možné ich uvidieť iba v laboratórnych podmienkach, objavili v rieke Carioca v brazílskom Riu de Janeiru. Práve táto rieka tečie zálivom Guanabara, ktorý by mal byť počas OH 2016 dejiskom jachtárskych súťaží. Potvrdili to vedci z Inštitútu Oswalda Cruza, ktorý je najrešpektovanejším zdravotníckym výskumným ústavom v Brazílii. Vedci zdôraznili, že žiadne prejavy infekcie pochádzajúce z kontaminovanej vody zatiaľ neboli zistené, ale varujú pred možným nebezpečenstvom najmä plavcov.

„Ochorenia, ktoré spôsobujú tieto mikroorganizmy, sú rovnaké ako v prípade bežných baktérií, ale vyžadujú si silnejšie dávky antibiotík, v krajnom prípade aj hospitalizáciu v nemocnici. Keďže tieto superbaktérie sú odolné voči tradičným liečebným postupom, vedci zvažujú na ich odstránenie použitie drog, ktoré sú toxické pre organizmus,“ vysvetlila pre AP Ana Paula D'Alincourt Carvalhová Assefová, ktorá je koordinátorkou štúdie o novej forme baktérií.

Ak aj človek, ktorý príde do kontaktu s týmito baktériami, ihneď neochorie, riskuje, že sa stane ich nosičom. „Títo nosiči potom môžu baktérie preniesť k ďalším ľuďom zo svojho okolia a takto ich cyklicky rozšíriť,“ varuje inštitút, ktorý je spojený s Brazílskym ministerstvom zdravotníctva.

Kvalita vody bola a je jedným z hlavných problémov Ria pri uchádzaní sa o olympijské hry v roku 2016. V 12-miliónovom meste je veľmi vysoké percento odpadových vôd, ktoré pritekajú z rôznych častí mesta a končia na plážach či v zálive Guanabara. Vo svojej kandidatúre sa organizátori zaviazali, že znížia množstvo odpadu vo vode v častiach mesta nachádzajúcich sa v blízkosti olympijských športovísk až o 80%, ale kritici tvrdia, že zostalo len pri sľuboch.

Priebežné odbery vzoriek kontaminovanej vody v Riu stále vykazujú vysoké percento hromadiacich sa výkalov a viaceré pláže odporúčajú návštevníkom, aby sa radšej nekúpali. Výnimkou nie je ani Flamengo beach, kde objavili superodolnú baktériu. Práve táto pláž susedí s plážou Gloria Marina, kde by o necelé dva roky mali štartovať olympijské súťaže v jachtingu.

„Môžeme sa dostať do veľkých problémov. Som toho názoru, že ak sa nič v dohľadnom čase neurobí, jachtári si budú musieť navzájom držať prsty, aby niekto z nich neochorel,“ povedal Ben Remocker, bývalý člen kanadského olympijského tímu v jachtingu. „Nemyslím si však, že prípadné zdravotné riziká by odradili jachtárov od účasti v Riu,“ dodal Remocker.

Organizátori OH 2016 sa zatiaľ k možným rizikám z objavenia odolných baktérií oficiálne nevyjadrili s odôvodnením, že tak urobia až po dôkladnom oboznámení sa so situáciou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #Rio 2016 #jachting