Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijský víťaz mal z Klobučníka zimomriavky

Slovenské plávanie je na vzostupe. Na majstrovstvách sveta v krátkom bazéne padlo 23 svetových rekordov. V katarskej Dauhe sa nestratili ani slovenskí reprezentanti Richard Nagy a Tomáš Klobučník, ktorí sa posunuli k svetovej špičke.

09.12.2014 19:00
Tomáš Klobučník Foto: ,
Po súťaži mi prišlo množstvo gratulačných správ, po ktorých som si uvedomil, že som piaty na svete, vraví o dojmoch z MS Tomáš Klobučník.
debata

Môže sa porovnávať s elitou

Plavec banskobystrického klubu VŠC Dukla Tomáš Klobučník dosiahol svoj životný úspech. Piate miesto na 200 m prsia mu vlialo novú energiu a psychickú silu. Po sto metroch dokonca figuroval na druhej priečke a len tri stotiny sekundy zaostával za svetovým rekordom.

„Po súťaži mi prišlo množstvo gratulačných správ, po ktorých som si uvedomil, že som piaty na svete. Najviac ma potešilo uznanie od môjho nemeckého trénera Dirka Langeho, ktorý povedal, že to boli po taktickej stránke moje najlepšie preteky. Po súťaži ma pochválil aj olympijský víťaz Cameron van der Burgh, ktorý mal vraj pri pohľade na mňa zimomriavky,“ prezradil 24-ročný rodák z Topoľčian.

V Dauhe štartoval Klobučník za ostatné dva roky už tretíkrát. V oboch prípadoch sa nevyhol črevným komplikáciám. „Do tretice som to zvládol. Dával som si až extrémny pozor. Pod tečúcou vodou som si napríklad neumýval ani zuby.“

Zdravotné komplikácie tentokrát postihli jeho tréningovú i životnú partnerku Katarínu Listopadovú, ktorá počas šampionátu bojovala s horúčkou. Prekonať sa jej ju nepodarilo a tak vynechala všetkých päť naplánovaných disciplín.

„Podobné pocity som prežíval na majstrovstvách Európy v Berlíne, kde som bol za nulu a Katke sa tam vtedy darilo. Teraz sa to otočilo. Bolo pre ňu psychicky náročné, že vôbec neskočila do bazéna. Je však silná osobnosť a verím, že sa z toho rýchlo otrasie,“ dodal Klobučník. Celú nasledujúcu sezónu bude smerovať k majstrovstvám sveta v Kazani. „Ideálne by bolo preniesť umiestnenie z krátkeho bazéna do dlhého. Cez sviatky si trochu oddýchnem a potom sa znova pustím do tvrdého tréningu. Zistil som, že sa môžem porovnávať so svetovou špičkou, čo ma motivuje.“

Sen? Zdolať Hacketta

Najúspešnejšiu sezónu v kariére zavŕšil Richard Nagy výbornou ôsmou priečkou na 1500 m voľný spôsob. V tejto disciplíne sa v aktuálnej sezóne zlepšil o famóznych dvadsať sekúnd.

„Po vlaňajšej sezóne sme sa s trénerom zhodli, že popracujeme najmä na tejto trati. Tréningy sú sakramentsky tvrdé a je to dosť náročné aj na psychiku, keďže ju na Slovensku plávam prakticky sám. Viem, že mám ešte značné rezervy vo frekvencii, sile či obrátkach. Dúfam, že ešte pár rokov nezistím svoje limity a osobné rekordy sa skoro nezastavia,“ dúfa 21-ročný Bratislavčan.

Bez výraznejšej prípravy obsadil solídnu trinástu priečku na 400 m polohové preteky, keď len pol sekundy mu chýbalo na postup do finále. „Bolo to príjemné prekvapenie. Polohovku stále beriem ako zábavku a doplnkovú disciplínu. Ak by som chcel na nej vážne súťažiť, potrebujem zlepšiť motýlik, znak a prsia,“ uviedol s humorom Nagy.

V súčasnosti už hľadí smerom do budúcnosti, kde by chcel dosiahnuť dva veľké ciele. Prvým je prekonať jeho súčasný osobný rekord 15:07,29 min na tisícpäťstovke v dlhom bazéne a stlačiť ho pod štvrťhodinu. Druhý súvisí s návratom fenomenálneho Austrálčana Granta Hacketta, ktorý chce po šiestich rokoch reštartovať svoju kariéru.

„Bol to môj detský sen zaplávať si raz vedľa neho. Keď sa mi to podarí a k tomu ho ešte zdolám, bude to úžasné. Reálne si však myslím, že skončí podobne rýchlo ako jeho krajan Ian Thorpe,“ tvrdí plavec klubu J&T Sport Team

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Richard Nagy #Tomáš Klobučník #MS v Dauhe 2014