Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Semifinále poteší, finále nadchne, vraví šéfka plávania

Slovenskí plaveckí reprezentanti zažijú druhý vrchol sezóny. Po majstrovstvách Európy v dlhom bazéne v Berlíne uzavrú súťažný rok na svetovom šampionáte v katarskej Dauhe (3. - 7. decembra).

03.12.2014 09:00
Tomáš Klobučník Foto: ,
Tomáš Klobučník v akcii.
debata

Na majstrovstvá sveta v krátkom bazéne sa kvalifikovalo šesť slovenských plavcov. Náročnejší A-limit splnili Katarína Listopadová, Karolína Hájková, Tomáš Klobučník, Marek Botík, Richard Nagy, s B-limitom postúpila Veronika Kolníková. Šesťčlennú zostavu doplní aj dvojica mladých pretekárov – Barbora Mišendová a Tomáš Púchly, ktorých svetová federácia FINA pozvala do kempu pre talentovaných plavcov.

Na európskom šampionáte v Berlíne si Slováci vybojovali päť finálových umiestnení. „Teraz by nás potešila každá účasť v semifinále. Finále bude čerešničkou na torte. Kto by ho mohol dosiahnuť, neprezradím, nechcem pretekárov dostať pod zbytočný tlak. Som rada, že atmosféru vrcholového seniorského podujatia okúsia aj účastníci olympijských hier mládeže v Nankingu,“ uviedla šéfka slovenského plávania Irena Adámková.

Nagy cíti miernu únavu

Výnimočnú sezónu zažíva vytrvalec Richard Nagy. Plaveckú verejnosť prekvapil tromi účasťami vo finále v Berlíne. Skvelú fazónu si udržiava aj v krátkom bazéne – na podujatí „Plzenské sprinty“ prekonal svoj rekord na 1500 m voľný spôsob o sedemnásť sekúnd (14:38,64 min).

„Na šampionát síce cestujem v dobrej nálade, ale cítim už miernu únavu. Sezóna je dlhá, plávam v kuse takmer dvanásť mesiacov. Určite si chcem zlepšiť ,osobák' na tisícpäťstovke. Predsa nemôžem mať sezónne maximum z pretekov, pred ktorými som ráno absolvoval osemkilometrový tréning,“ zamyslel sa 21-ročný plavec J&T Bratislava.

Svetový šampionát berie s plnou vážnosťou, hoci budúcu sezónu považuje za dôležitejšiu. „Zhruba dvadsať plavcov je zatiaľ rýchlejších ako ja, čiže medaila je ešte vzdialená. Dávam si veľké ciele, ale Dauha je len medzizastávka pred budúcoročnými MS v dlhom bazéne v Kazani, kde si chcem vyplávať olympijskú miestenku,“ dodal.

Zverenec Gabriela Barana sa predstaví na 400 a 1500 m voľný spôsob aj dlhej polohovke. „Som rád, že na chvíľu ujdem z tejto zimy. Na zábavu mi čas asi nezostane, keďže hlavnú disciplínu (1500 m) plávam až v posledný deň. Nanajvýš si užijem hotel, jedlo a bazén. Na voľné chvíle si zoberiem notebook a školskú učebnicu, aj keď predpokladám, že čítať ju nebudem,“ doplnil s humorom nádejný vytrvalec.

Listopadová chce viac než päť štartov

Solídnu formu v krátkom bazéne má aj Katarína Listopadová. Na Veľkej cene Brna premenila všetkých päť štartov na víťazstvo. V aktuálnej sezóne si zlepšila osobné rekordy na 50 m, 200 m voľný spôsob a 100 m motýlik. V poslednej disciplíne skončila na európskom šampionáte v dlhom bazéne ôsma.

„Finále z Berlína ma povzbudilo, získala som viac sebadôvery. Na súťaže chodím pozitívnejšie naladená a cítim, že myšlienky do značnej miery ovplyvňujú moje výsledky. Sezóna v krátkom bazéne je zatiaľ nad moje očakávania. Najviac ma teší trojsekundové zlepšenie na dvestometrovej krauliarskej trati,“ tvrdí 21-ročná Bratislavčanka.

Na šampionát sa so svojím priateľom Tomášom Klobučníkom pripravovali v tréningovom tábore Dirka Langeho v Grazi. „Máme tam ideálne podmienky, nemusíme nikam cestovať. Do prípravy sme vložili viac posilňovania. Niekedy sme s činkami absolvovali sedem tréningov za päť dní,“ doplnila.

V Katare bude tradične najvyťaženejšou slovenskou plavkyňou. Mala by sa predstaviť na 50 a 100 m motýlik, 100 a 200 m polohové preteky a 50 m znak. „Dúfam, že budem mať viac ako päť štartov. Znamenalo by to, že som postúpila do semifinále. To je môj hlavný cieľ, najmä na 100 m motýlik a 100 m polohové preteky,“ uviedla členka VŠC Dukla Banská Bystrica

Nádeje sa budú vkladať aj do Tomáša Klobučníka. Vlani v Herningu na majstrovstvách Európy skončil štvrtý na 100 m prsia, na dvojnásobnej trati šiesty. Zvyšní traja členovia minitímu môžu len prekvapiť. Markovi Botíkovi sa dávajú najväčšie šance na prsiarskej päťdesiatke, po dlhšom čase zažije atmosféru vrcholného podujatia vytrvalkyňa Veronika Kolníková a šestnásťročná Karolína Hájková bude naberať cenné skúsenosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Richard Nagy #Tomáš Klobučník #Katarína Listopadová #Irena Adámková