Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Idem na maximum. Aby som nevypadol zo špičky

Má za sebou ďalšiu veľmi vydarenú sezónu. Vedie európsky aj svetový rebríček trapistov a v septembri sa v Granade premiérovo stal majstrom sveta, vďaka čomu pre Slovensko vybojoval vôbec prvú miestenku na olympijské hry 2016 v Riu.

26.11.2014 10:30
Erik Varga Foto: ,
Slovenský reprezentant v streľbe Erik Varga.
debata

„Nielen tento, ale ostatné tri roky hodnotím ako excelentné. Najúspešnejšie v kariére,“ tvrdí tridsaťosemročný športový strelec Erik Varga.

Čím to je, že sa vám v ostatných rokoch tak darí?
Vždy hovorievam, že strelec dozrieva ako dobré víno. Potrebuje čas. Musíte nazbierať skúsenosti. Bez nich to v našom športe jednoducho nejde. Pomaly ich začínam zúročovať, čo je výborné. Lebo streľba sa tiež nedá robiť donekonečna. Človek starne a stále pribúda nová a nová konkurencia. Snažím sa teraz udržať v špičke, no stojí to veľa úsilia.

Kto a čo vám vytvára pohodu, z ktorej pri streľbe čerpáte?
Ide o veľa drobností, ktoré musia do seba vhodne zapadnúť. Forma, mentálne rozpoloženie, aj šťastie. Veľkú úlohu zohráva rodinná pohoda. Pred pretekmi sa už musíte dostať do správnej nálady a pokoja sám. Práve tam sa ukazujú skúsenosti. Treba sa to naučiť. Každý má svoje rituály. Nie vždy všetko vyjde podľa očakávaní, to by sme museli byť stroje a nie ľudia. Čím dôležitejšie preteky, tým viac sa lepšie sústredím.

Máte teraz pred súťažou väčšie sebavedomie?
Streľbu som bral vždy vážne, ale teraz je to iné. Sebavedomie je vyššie. Pomôže to, ale samé o sebe nestačí. Aj dôvera vo vlastné sily nesmie byť prehnaná, lebo stačí pár zaváhaní a ste dole. Samozrejme, keď si neveríte, nemáte šancu uspieť.

Olympijskú miestenku ste získali na prvý pokus. Čaká vás teraz voľnejší rok?
Ani nie. Ako som naznačil, konkurencia stále napreduje. Keby som prestal tvrdo pracovať, mohol by som na to doplatiť. Musím bojovať ako doteraz, vždy zo seba vydať maximum. Možno bude sezóna o trošičku ľahšia, ako keby som miestenku ešte nemal, ale na svetových podujatiach pôjdem vždy naplno. Aby som nevypadol zo špičky.

Kto má najväčšiu zásluhu na vašich úspechoch?
Musím siahnuť veľmi ďaleko do minulosti. Najväčšia vďaka patrí otcovi Vojtovi, ktorý ma priviedol na strelnicu a zasvätil do nášho športu. Doteraz mi dáva rady, pomáha a niekedy spolu trénujeme. Okrem neho má veľkú zásluhu na mojich úspechoch tréner Branislav Slamka. Ťahá ma vpred, pochodili sme celý svet. Pohodu na pretekoch nám pomáha vytvárať aj lekár Wilbert Recabarren, rodák z Peru, ktorý patrí do realizačného tímu. Samozrejme, kľúčovú úlohu zohráva rodina – manželka Patrícia a syn Christopher, ktorí tolerujú moje absencie doma. Nesmiem zabudnúť ani na mamu, sestru a každého, kto mi drží palce.

Zaúčate už do tajov streľby aj syna?
Pušky a pištole ho bavia, ale má len osem rokov, a to je na streľbu príliš skoro. Brokári začínajú najskôr v trinástich. S mojou pomocou si však už z brokovnice vystrelil. Neskôr uvidíme, či sa mu to zapáči. Bol by som rád, keby pokračoval v rodinnej tradícii – strieľal už môj dedo, ale tlačiť ho do ničoho nebudem. Budem rád, keď si nájde niečo zmysluplné, čo ho baví.

Ako vnímajú vaše úspechy v práci?
Pracujem na krajskom riaditeľstve polície v Trnave. Som referent špecialista na oddelení bezpečnosti. Zamestnávateľ mi pri kariére veľmi vychádza v ústrety. Vníma to tak, že robím dobrú vec a reprezentujem Slovensko v zahraničí. Streľba je veľmi náročná na čas. Začíname koncom februára a končíme v októbri, chodíme na sústredenia. Dovolenka by mi na to všetko iste nestačila. Kolegovia sa tešia z mojich výsledkov. Robota nepočká, musia ju urobiť za mňa. Kým strieľam dobre, tak mi pomáhajú. Keď mi to už nepôjde, povedia mi, že mám sedieť na zadku a robiť si svoju robotu (smiech).

Zostal vám v priebehu roka nejaký čas aj na rodinnú dovolenku?
Nechcem pre šport ukracovať najbližších, ale veľa času mi nezostáva. Stihli sme aspoň osem dní v auguste na Balatóne. Nebolo práve ideálne počasie na kúpanie, ale vynahradili sme si to inými aktivitami. Veľa sme s Christopherom jazdili na motokárach. Ide mu to. Mám čo robiť, aby som s ním stíhal.

Najúspešnejší športovci Slovenského streleckého zväzu za rok 2014:
Jednotlivci: Juraj Tužinský, Erik Varga, Hubert Andrzej Olejnik, Zuzana Rehák Štefečeková, Danka Barteková, Peter Baláž, Michal Slamka, Veronika Sýkorová, Veronika Vadovičová, Eduard Zsiga, Tomáš Šrámek
Družstvá: skeetarky SR (brokové zbrane)- Danka Barteková Andrea Stranovská, Monika Štibravá, pištoliari SR (historické zbrane) – Štefan Ernst, Marcel Hanulík, Vladimír Jurza

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Varga