Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na medailu z olympiády pomýšľajú traja atléti

Kráľovná športu je na vzostupe. V aktuálnom roku získala slovenská atletika na vrcholných podujatiach tri strieborné medaily.

12.11.2014 18:13
Atletický tím Rio 2016, Marcel Lomnický,... Foto: ,
Slovenskí reprezentanti Marcel Lomnický a Martina Hrašnová počas predstavenia projektu "Atletický tím Rio 2016 - Sen o atletickej mediale".
debata

Najbližšie dva roky sa pozornosť bude sústreďovať na olympiádu v Riu de Janeiro. Slovenský atletický zväz (SAZ) aj z tohto dôvodu vymyslel projekt s názvom „Atletický tím Rio 2016 – Sen o atletickej medaile“.

„Vybrali sme skupinku ôsmich atlétov. Šiestich finalistov z tohtoročného šampionátu v Zürichu a dvoch športovcov, ktorí dlhodobo podávajú nadštandardné výkony. Budú mať zabezpečený absolútny komfort z hľadiska realizačných tímov a finančnej podpory. Ich hlavným cieľom bude získať historicky prvé olympijské body a medailu v ére samostatnosti,“ povedal šéftréner SAZ Martin Pupiš.

Do osemčlenného tímu sa dostali kladivári Martina Hrašnová, Nikola Lomnická, Marcel Lomnický a Libor Charfreitag, chodec Matej Tóth, strednotratiari Lucia Klocová a Jozef Repčík či trojskokanka Dana Velďáková.

„Máme osem adeptov, ktorí môžu získať olympijské body a traja z nich môžu reálne pomýšľať na cenný kov. Keby sa nám nepodarilo vybojovať žiadnu medailu, budem sklamaný. Tento tím nie je uzavretý. Vypadnúť z neho nemôže nikto, ale ak v budúcej sezóne niekto ďalší zlepší výkonnosť, radi ho sem priradíme,“ dodal Pupiš.

Najväčšie medailové ambície sa vkladajú do strieborných medailistov z európskeho šampionátu. „Rio bude vrcholom môjho celoživotného snaženia. Dve predchádzajúce mi nevyšli podľa predstáv.. Mám medailu z majstrovstiev sveta i Európy. Chýba mi už len cenný kov z olympiády,“ uviedla kladivárka Martina Hrašnová.

Chodec Matej Tóth sa pripravuje už na svoju štvrtú olympiádu. Naposledy skončil v Londýne ôsmy. „V Aténach som zbieral skúsenosti, v Pekingu som sklamal a v Londýne som zaznamenal pekný výsledok, hoci sa tam vyskytli určité chybičky. V Riu bude okrem formy kľúčová adaptácia a aklimatizácia. Verím, že príde môj vrchol kariéry a získam vytúžený kov,“ skonštatoval 31-ročný rodák z Nitry.

Druhú olympijskú účasť môžu zaznamenať Marcel Lomnický a Jozef Repčík. „Olympiádu si každý cení o niečo viac a všetci budú chcieť byť v najlepšej forme. Chcem minimálne zabojovať o body,“ tvrdí 27-ročný kladivár.

„Dva roky je ešte dlhá cesta. Hlavným cieľom je splniť limit už v budúcom roku, aby som sa v tom ďalšom mohol naplno koncentrovať na olympiádu. Nechcem nikoho dostávať pod tlak, ale Matej Tóth by si medailu zaslúžil,“ dodal slovenský strednotratiar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Repčík #Marcel Lomnický #Matej Tóth #Rio 2016 #Martin Pupiš #Martina Hrašnová