Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Päť rokov je málo. Žalobca chce pre Pistoriusa vyšší trest

Hlavnému žalobcovi v sledovanej kauze s juhoafrickým paralympionikom Oscarom Pistoriusom sa máli päť rokov väzenia za zastrelenie priateľky a v utorok oficiálne podal avizované odvolanie aj proti oslobodeniu páchateľa od obvinenia z vraždy.

04.11.2014 13:40
Oscar Pistorius Foto: ,
Oscar Pistorius.
debata

Sudkyňa Thokozile Masipová najskôr v septembri klasifikovala Pistoriusov čin z valentínskej noci 2013 ako zavinené zabitie, respektíve zabitie z nedbanlivosti a 21. októbra vymerala paralympionikovi trest päť rokov odňatia slobody nepodmienečne. Atlét s amputovanými dolnými končatinami ihneď nastúpil na výkon trestu.

Povaha súčasného trestu pripúšťa možnosť, že by sa Pistorius dostal z basy už po desiatich mesiacoch, zvyšok by si odpykal v domácom väzení. Čas na odvolanie mal vypršať 14 dní po vynesení rozsudku.

Žalobca Gerrie Nel požiadal o radu profesora a špecialistu na trestné právo Jamesa Granta z Johannesburskej univerzity. Odborníci na juhoafrické právo tvrdia, že existuje priestor na spochybnenie Masipovej verdiktu. Odvolávajú sa najmä na spôsob, ako sudkyňa uchopila zásadu „dolus eventualis“. Tá tvrdí, že vraždy sa dopustil páchateľ, ktorý mohol predpovedať, že jeho čin bude mať za následok smrť inej osoby, a napriek tomu tak konal. Pistorius 14. februára 2013 cez zatvorené dvere toalety štyrikrát vystrelil z pištole. Vraj bol presvedčený, že sa tam ukrýva votrelec.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar Pistorius