Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Everest 1984: Krásny úspech zatienila tragédia

Jozef Psotka a Zoltán Demján boli síce 172. a 173. človekom na najvyššej hore planéty Mount Evereste, ale len 16. a 17. bez podpory kyslíka.

15.10.2014 09:00
Demján, Psotka Foto:
Zoltan Demján (vľavo) a Jozef Psotka.
debata

A to už vtedy uplynulo viac ako tridsať rokov, čo na vrchole tretieho pólu Zeme stáli prví ľudia. Pred tridsiatimi rokmi patril Psotkov a Demjánov výkon medzi výnimočné.

„Dostal som sa do nominácie na poslednú chvíľu,“ spomína Demján. „Počítalo sa, že výstup podnikneme s kyslíkovými fľašami. Vedel som to a nemal som s tým problém. Potom sa ukázalo, že kyslík zmizol. Potešilo ma to.“

Pôvodný plán 25-člennej slovensko-českej výpravy, ktorej velil František Kele, bol úplne iný. Na vrchol sa mali dostať sovietskou cestou. Až na mieste padlo rozhodnutie, že lepšia bude poľská cesta. „Na ňu však nebol nik pripravený a ani nik presne nevedel, kadiaľ vedie. Tak sme nevedomky bez kyslíka vyšli na vrchol prvovýstupom južným pilierom,“ zdôrazňuje Demján.

Psotka a Demján boli v poradí treťou vrcholovou dvojicou, na ktorú padla voľba. „Pred nami dostali šancu iní, z rôznych príčin – počasie, choroba, kondícia – im to nevyšlo. Trošku nadnesene vždy vravím, že hora si sama vyberie. Môžete taktizovať a plánovať, koľko chcete. Pridal sa k nám už len Šerpa Ang Rita, lebo ostatní potrebovali po predchádzajúcich pokusoch oddych,“ vysvetľuje Demján.

Vyrazili zo základného tábora na vrchol 11. októbra. Záverečný útok na vrchol sa začal 15. októbra o šiestej ráno z výšky 8300 metrov. Na vrchole stáli o 15.15.

Počasie sa zhoršovalo a výstup ich mimoriadne vyčerpal. Päťdesiatročný Psotka bol najstarším mužom, ktorý stál dovtedy na Evereste. Do základného tábora sa vrátil už len mladší, na smrť uťahaný Demján. Psotka pri zostupe zahynul, jeho telo našli na ľadovci vo výške 6700 metrov.

„Juzek bol silný i skúsený. Ale prostredie, v ktorom sa pohybujete, je extrémne rizikové, s tým musí každý rátať. V ňom aj drobné zaváhanie môže byť smrteľné. To je dôvod, prečo som sa rozlúčil s extrémnym horolezectvom na vrchole výkonnosti. Uvedomil som si, že je len otázka času, keď aj ja urobím nejakú chybu. So džbánom nemôžete chodiť po vodu donekonečna a provokovať osud,“ vraví Demján, ktorý často pripomína, že zostup dokončil na pokraji fyzických i psychických síl a nakoniec bol šťastný, že sa z Everestu vrátil živý a zdravý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mount Everest #Zoltán Demján #Jozef Psotka