Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Slovensku vraj máme lepšieho cyklistu ako je Sagan

Hoci mnohých postihlo nešťastie, nepriazni osudu sa nepoddali. Zdravotne znevýhodnení športovci oslávili dvadsaťpäť rokov od založenia Medzinárodného paralympijského výboru.

09.10.2014 17:25
Paralympionici Foto: ,
Zľava: Veronika Vadovičová, Jozef Metelka a Ján Riapoš.
debata

Oslavy jubilea sa konali v Berlíne, ktorý si v týchto dňoch pripomína 25 rokov od pádu múru oddeľujúceho východnú a západnú časť mesta.

„Je to symbolické spojenie dvoch veľkých udalostí. Pred štvrťstoročím nastala očakávaná zmena pre Nemcov a nová éra športu zdravotne znevýhodnených,“ konštatoval generálny sekretár Slovenského paralympijského výboru Samuel Roško.

V rámci osláv predstavili 25 najlepších momentov v histórii paralympijského hnutia. Najpamätnejším boli paralympijské hry 2012 v Londýne. „Budúcnosť paralympionizmu je v podpore mládeže, hendikepovaných detí a rozvoja športu napríklad v Afrike. Dôležitá je inšpirácia prostredníctvom osobností,“ myslí si predseda SPV Ján Riapoš.

Slovenskí paralympionici patria dlhodobo k svetovej špičke. Na posledných zimných paralympijských hrách skončili v hodnotení krajín na štvrtom mieste (Vancouver 2010) a šiestom (Soči 2014).

„Udržať úspešné výsledky z posledných rokov nebude jednoduché. Napríklad Kórejčania majú 150 zamestnancov a ročný rozpočet 50 miliónov dolárov. V Soči napriek tomu ostali bez medaily. Pokiaľ nebudeme systémovo vytvárať podmienky pre paralympionikov, utečie nám vlak,“ dodal.

Na vrcholných podujatiach sa nestratili ani v tejto sezóne. Majsterkou sveta v športovej streľbe sa stala Veronika Vadovičová. K titulu vo vzduchovej puške pridala striebro v malokalibrovke.

„Streľba napreduje, konkurencia vo svete rastie. Svetový šampionát je raz za štyri roky. Prípravu som poňala zodpovedne. Denne som trénovala aj niekoľko hodín už pár mesiacov pred súťažou. Mohla som si to dovoliť, keďže som zamestnankyňa Strediska štátnej športovej reprezentácie,“ tvrdí Vadovičová.

V súčasnosti je jedinou slovenskou profesionálkou medzi znevýhodnenými športovcami a aktuálne aj jediná Slovenka s účasťou v Riu 2016. „Súčasný trend paralympionizmu je na profesionálnej úrovni a je ťažké sa mu venovať popri práci, len vo svojom voľnom čase, ako to robia u nás ostatní,“ doplnila.

Podobným nadšencom je cyklista Jozef Metelka. „Slovensko má lepšieho cyklistu, ako je Peter Sagan,“ uviedol Riapoš.

Do svojej prvej veľkej sezóny vletel ako blesk z jasného neba. Najprv na majstrovstvách sveta na dráhe v Aguascalientes vyhral stíhacie preteky na 4 km a dve striebra pridal v pevnom kilometri a scratchi. Svoju univerzálnosť dokázal i na ceste v americkom Greenville, kde v časovke skončil druhý.

„Zo začiatku som nemal veľké oči, ale napokon sezóna dopadla výborne. Rozhodne to nebolo o tom, že som sa jeden deň objavil na bicykli a na ďalší som už víťazil. Mám za sebou dva roky tvrdého tréningu. V súčasnosti mám už aj vlastného trénera a jazdeniu som sa oddal naplno,“ vysvetľuje Metelka. Súťaží aj so zdravými cyklistami a v tomto roku sa nestratil ani na majstrovstvách Slovenska.

Tretím medailistom zo svetového šampionátu je Ján Riapoš, ktorý v stolnom tenise vybojoval bronz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Riapoš #Veronika Vadovičová #Jozef Metelka