Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američania nemajú s Phelpsom zľutovanie. Dostal dištanc a príde aj o MS

Najúspešnejší olympionik histórie Michael Phelps dostal od americkej plaveckej asociácie USA Swimming polročný zákaz štartovať na pretekoch po Spojených štátoch a nepredstaví sa ani na budúcoročných majstrovstvách sveta v dlhom bazéne v ruskej Kazani (2. - 9. augusta 2015).

07.10.2014 08:36
Michael Phelps Foto:
Michael Phelps.
debata (1)

Dvadsaťdeväťročný Baltimorčan minulý týždeň šoféroval s 1,4 promile alkoholu v krvi. Za svoj prešľap sa ospravedlnil, sťahuje sa do úzadia a podstúpi šesťtýždňovú terapiu.

„Štatút člena USA Swimming, obzvlášť reprezentanta krajiny, zahŕňa samozrejmú povinnosť dodržiavať kódex správania. Pokiaľ dôjde k jeho porušeniu, je našou povinnosťou prijať patričné opatrenia s prihliadnutím na charakter prípadu. Michaelov bol skutočne vážny a vyžadoval si vyvodenie takýchto dôsledkov,“ uviedol v stanovisku na webe USA Swimming výkonný riaditeľ asociácie Chuck Wielgus.

„Musím priznať, že to nie je moje prvé zlyhanie. Som zo seba veľmi sklamaný. Nechám si trocha času, absolvujem nejaký program, ktorý mi pomôže, aby som sám sebe lepšie porozumel. Plávanie ma napĺňa, ale teraz musím zamerať pozornosť sám na seba a poučiť sa z poslednej skúsenosti,“ kajal sa Phelps.

Americký plavec sa bude za svoje správanie sa zodpovedať pred súdom 19. novembra. Držiteľa 22 medailí spod piatich olympijských kruhov v utorok obvinili z jazdy pod vplyvom alkoholu, z prekročenia rýchlosti a tiež z prejazdu dvojitou čiarou v tuneli Fort McHenry v rodnom Baltimore. Policajný radar nameral automobilu Land Rover riadenému Phelpsom rýchlosť 84 míľ za hodinu na mieste, kde je povolených len 45 mph. V krvi mu zistili 1,4 promile alkoholu, štát Maryland akceptuje 0,8 promile.

Phelps sa neskôr za svoje správanie ospravedlnil podobne ako pred desiatimi rokmi, keď mal prvýkrát problémy s alkoholom za volantom. „Rozumiem závažnosti tohto činu a beriem zaň zodpovednosť. Viem, že tieto slová nemusia nič znamenať, ale hlboko sa ospravedlňujem všetkým, ktorých som sklamal,“ uviedol.

Ako 19-ročný vyviazol vtedy s podmienečným trestom na 18 mesiacov a pokutou 250 USD. Za recidívu mu hrozí prinajhoršom rok vo väzení, pokuta 1000 dolárov a odobratie vodičského oprávnenia na pol roka. Scenár s väzením je však málo pravdepodobný.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Phelps