Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladí olympionici sa tešili z troch medailí

Športové výkony, vzdelávacie školenia a zábavný program. Aj o tom boli olympijské hry mládeže v čínskom Nankingu.

02.09.2014 17:36
Jakub Grigar Foto: ,
Vodný slalomár Jakub Grigar.
debata

Tridsaťosemčlenná slovenská výprava sa nestratila a získala tri cenné kovy.

Počas jedenástich dní súťažilo viac ako 3700 mladých olympionikov z 202 krajín vo veku 14 –18 rokov v 222 disciplínach. Organizáciu zabezpečovalo dvadsaťtisíc dobrovoľníkov.

„Čína zvládla hry na vysokej úrovni. Ľudia boli milí, ústretoví a vynahrádzali tak slabšiu znalosť angličtiny,“ povedal na tlačovej konferencii František Chmelár, prezident Slovenského olympijského výboru.

Slováci sa vrátili s troma medailami, ktoré navrhoval slovenský dizajnér Matej Čička. Prvú získala Michaela Pešková v behu na 400 m cez prekážky, ktorá časom 58,26 s utvorila slovenský dorastenecký i juniorský rekord. „Mne sú tie striebra asi súdené,“ reagovala 16-ročná atlétka po pretekoch, v ktorých ešte na poslednej prekážke viedla.

V závere ju skvelým finišom predstihla Juhoafričanka Magermanová. „Pri štvorstovke sa nedá príliš taktizovať a treba ju bežať naplno od začiatku. Striebro je motiváciou do ďalších tréningov,“ dodala. Rovnaký kov získala aj vlani na európskom festivale mládeže v holandskom Utrechte.

Zvyšné dva cenné kovy vybojovali vodáci. V netradičnom paralelnom slalome na hladkej vode získal striebro kajakár Jakub Grigar, bronz si vypádloval kanoista Marko Mirgorodský.

„Štartovali sme z vyzdvihnutého mostíka, ktorý ma pripravil o zlato. Vo finále som o pol sekundy urýchlil štartovací manéver a zadnou časťou lode trafil oceľovú konštrukciu. Rozhodilo ma to a prvé metre som šiel pod vodou ako ponorka. Striebro je veľký úspech, ale viem, že som mal na dosah víťazstvo. Kým na divokej vode je dôležitá technika, na hladkej vode rozhoduje sila, v čom mal súper navrch,“ poznamenal Jakub Grigar. Rodák z Liptovského Mikuláša si pár hodín po prílete vybojoval na divokej vode seniorský titul majstra Slovenska v K1.

Výbornú jazdu predviedol aj 15-ročný kanoista Marko Mirgorodský. V semifinále narazil na o rok staršieho Francúza Roisina, ktorý sa stal aj neskorším víťazom. „Som rád, že som zvládol aspoň súboj o tretie miesto. Získal som medailu, čím som splnil cieľ, s ktorým som do Číny cestoval,“ prezradil. Na stupni víťazov ho dekoroval Francúz Tony Estanguet – dlhoročný rival Michala Martikána.

Na štvrtom mieste skončili futbalové reprezentantky, ktoré boli v Číne jedinými zástupkyňami európskeho kontinentu. Piatu priečku si vybojovala kanoistka Michaela Haššová i boxerista Michal Takáč. Vo štvrťfinále vypadla v tenisovom turnaji Kristína Schmiedlová a solídnu siedmu priečku obsadila plavkyňa Barbora Mišendová.

„Mládežnícka olympiáda spojila šport s výchovou, vzdelávaním a kultúrou. Športovci mali bohatý program o spoznávaní krajín, životnom štýle, prevencii dopingu a iné zábavné aktivity,“ povedal vedúci slovenskej výpravy Jozef Gönci. O štyri roky privíta mladých športovcov argentínske Buenos Aires.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #František Chmelár