Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrašnová sa tešila na dcéru, Tóth na tortu od mamy

Slovenská atletika prežila historicky najúspešnejší šampionát. Z majstrovstiev Európy v Zürichu si 28-členná výprava prináša dve strieborné medaily, šesť finálových účastí a devätnásť umiestnení v prvej dvadsiatke.

19.08.2014 15:24
Hrašnová, Tóth Foto: ,
Martina Hrašnová a Matej Tóth s medailami.
debata

Po trase Zürich-Kloten-Viedeň dorazili slovenskí atléti do Bratislavy v pondelok vo večerných hodinách. „Dovoľte, aby som privítal strieborných medailistov – Martinu Hrašnovú a Matej Tótha,“ zaznelo z úst atletického odborníka Alfonza Juck, ktorý vo Švajčiarsku moderoval štyridsať sedem tlačových konferencií so všetkými medailistami. „Prvýkrát som mal možnosť moderovať "tlačovku“ so slovenskou účasťou, čo bol výnimočný pocit," uviedol.

Slovensko skončilo v medailovom poradí aj v bodovom hodnotení zhodne na sedemnástom mieste. „Získali sme dve striebra a vyrovnali počet medailí za posledných dvadsať rokov, ďalší štyria atléti boli v osemčlennom finále. Do Zürichu sme poslali najpočetnejšiu výpravu v ére samostatnosti. Ukazuje sa, že trend, ktorý sme nastavili je správny. Hoci atletika u nás nemá vytvorené špičkové podmienky, výsledky neboli dielom náhody,“ zhodnotil predseda slovenského atletického zväzu Peter Korčok.

Do finálovej osmičky sa okrem medailistov prebojovala trojskokanka Dana Velďáková, ktorá skončila šiesta, osemstovkár Jozef Repčík spolu s kladivárom Marcelom Lomnickým obsadili siedmu priečku a kladivárka Nikola Lomnická ôsmu.

„Dúfam, že mi nezazvoní budík a nezobudím sa ešte pred šampionátom. Stále si myslím, že je to sen. Presadili sme sa v disciplínach, pri ktorých nie je nevyhnutná atletická dráha – kladivo má vlastný sektor a chodci trénujú na ceste. Ak sa dobuduje infraštruktúra, môžeme sa presadiť aj v ostatných disciplínach,“ uviedol šéftréner slovenskej výpravy Martin Pupiš, ktorý už myslí aj na olympiádu v Riu de Janiero 2016. „Verím, že k dvom medailistom sa pridá aj nádejný kladivár Marcel Lomnický a z Brazílie budeme odchádzať ešte šťastnejší.“

V ére samostatnosti má slovenská atletika štyri medaily z kontinentálneho šampionátu. Tri vybojovali kladivári. K zlatu Libora Charfreitaga z Barcelony 2010, pridala o dva roky v Helsinkách striebro Martina Hrašnová a teraz rovnaký kov získala v Zürichu.

Po piatkovom finále zaspala až o šiestej ráno a už o dve hodiny neskôr sa cez skype rozprávala s dcérkou Rebekou. „Eufória víťazí nad únavou,“ spomínala na druhý deň po pretekoch. Na pondelkovej tlačovej konferencii to už neplatilo. „Cítim sa unavená a chcem už byť doma s dcérkou. Privítanie bude určite sladké a dojemné,“ prezradila.

Úsmev na tvári neskrýval chodec Matej Tóth, ktorý svojim výkonom vyrazil dych celej atletickej verejnosti. „Na predchádzajúcich šampionátoch by mi tento čas stačil na zlato, ale teraz tu bol neskutočný Francúz Diniz,“ povzdychol si.

Päťdesiatku šliapal prvýkrát v sezóne a naposledy. „Regenerovať budem približne týždeň. Po pretekoch cítim šrámy na svaloch, nohách či šľachách. Na druhý deň som si dal výbeh a v pondelok aj krátku chôdzu. Do konca sezóny budem pokračovať len na kratších tratiach. O pár dni majú dcéry narodeniny, snáď s nimi oslávim aj môj úspech. Okrem rodiny sa najviac teším na tortu od mamy“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Matej Tóth #Martina Hrašnová