Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Klobučník: Trénovať s olympijským víťazom je fantastické

Trénuje pod vedením svetového trénera Dirka Langeho a v bazéne sa denne stretáva s najlepším plaveckým prsiarom súčasnosti Cameronom van der Burghom. "Je fantastické pripravovať sa s touto dvojicou. Cameron bol vždy mojím vzorom. Teraz s ním trénujem a snažím sa mu vyrovnať," prezradil slovenský plavec Tomáš Klobučník.

14.08.2014 08:00
Tomáš Klobučník Foto: ,
Slovenský plavec Tomáš Klobučník.
debata

Vraciate sa z dvojtýždenného sústredenia v chorvátskej Rijeke. Aké bolo?
Prvý týždeň sme sa pripravovali spolu so slovenskou reprezentáciou a druhý sme s Katkou Listopadovou zarezávali pod vedením Dirka Langeho. Kilometráž sa znížila, zamerali sme sa na kvalitu a rýchlosť. Skúšali sme štarty, obrátky a dolaďovali posledné detaily pred európskym šampionátom.

Akú máte formu pred budúcotýždňovými majstrovstvami Európy v dlhom bazéne v nemeckom Berlíne?
Jedeň deň plávam na úrovni osobného rekordu, druhý deň sa zas trápim a nie je to ideálne. Celkovo sa cítim v pohode a verím, že sa mi podarí napriek skrátenej sezóne, zaplávať dobrý čas.

S akými cieľmi pôjdete na šampionát?
Chcel by som zaplávať osobné rekordy a priblížiť sa k európskej špičke. Bude to náročné. Verím, že sa nám spoločne s Katkou a ostatnými reprezentačnými kolegami podarí opäť trochu pozdvihnúť slovenské plávanie.

Aký program ste si v Berlíne zvolili?
Pôjdem len prsiarske disciplíny. Zatiaľ som prihlásený na 50, 100 a 200 metrov. Uvidím, či sa zúčastním všetkých troch, alebo niektorú vynechám.

Na minuloročných ME v krátkom bazéne ste skončili štvrtý na 100 m prsia a šiesty na dvojnásobnej trati. Berú vás už súperi vážnejšie?
Do Dánska som šiel skromne, ale dosiahol som výborné výsledky. Súperi ma už poznajú. Pred sezónou sme si s trénermi stanovili ciele, aby som sa udomácnil v európskej špičke. Nie je to jednoduché. Navyše, každý rok vyskočia mladí a talentovaní prsiari.

V januári ste sa zúčastnili na sústredení v Južnej Afrike. Pomohlo?
Bola to jedna z mojich najlepších plaveckých skúseností. V Pretórii som vo vysokej nadmorskej výške a ostrom slnku trénoval s Cameronom van der Burghom a Giuliom Zorzim.

Spolu s Katkou Listopadovou sa pripravujete v rakúskom Grazi pod vedením Dirka Langeho a Miroslava Machoviča. Aké ste tam našli podmienky?
Nedá sa to porovnať so Slovenskom. Je tam vynikajúci bazén s olympijskými štartovými blokmi. Na Slovensku ich máme len v Banskej Bystrici. V Grazi sme s Katkou dostali novú motiváciu ďalej plávať a súťažiť.

Ako si vychádzate s olympijským víťazom van der Burghom?
Cameron bol vždy mojím vzorom. Teraz s ním trénujem a snažím sa mu vyrovnať. Má rád neviazanú zábavu a kanadské žartíky. Stále by len niečo vymýšľal. Trénovať s olympijským víťazom je fantastické.

Nemecký tréner Dirk Lange pôsobí prísne. Je taký aj v skutočnosti?
Dirk je veľký pohoďák. Možno vyzerá prísne, ale dokáže byť vtipný a na tréningoch je s ním uvoľnená atmosféra.

Ako hodnotíte aktuálnu sezónu?
Zo začiatku šlo všetko podľa predstáv. Plány neskôr skrížil môj nástup na základný vojenský výcvik. Ihneď, po návrate som sa snažil eliminovať tréningový výpadok. Nevýhoda je, že nemám odplávaný dostatočný počet pretekov.

Museli ste ísť na vojenský výcvik?
Som členom Dukla Banská Bystrica a keď chcem chodiť na armádne majstrovstvá sveta nič iné mi neostávalo. Vidím výhody byť vojakom a zároveň športovcom. Chcel som výcvik absolvovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Tomáš Klobučník #Dirk Lange