Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Americká tínedžerka s českými koreňmi drví súperky

Má silu levice a ohromnú vytrvalosť. V bazéne pláva väčšinou vlastné preteky a diváci len s napätím sledujú, či prekoná ďalší svetový rekord. Americká tínedžerka Katie Ledecká je vo vode na nezastavenie.

13.08.2014 10:00
Katie Ledecká Foto: ,
Katie Ledecká.
debata

V lóži sedela s Jordanom

Príbeh mladej plaveckej hviezdy sa začína vo Washingtone, kde sa narodila rodičom Davidovi a Mary Gen. Jedného dňa dvojročná ryšavá Katie sedela v lóži washingtonskej Verizon Center so svojím strýkom Jonathanom, vtedajším spolumajiteľom Washingtonu Wizards a niečo si maľovala na papier. Za ňou pútal pozornosť švihák v bielej košeli a drahom obleku – najslávnejší basketbalista histórie Michael Jordan. Vedľa sedel miliardár Ted Leonsis. Páni riešili biznis. Túto fotografiu niekto vytiahol, keď Ledecká v pätnástich rokoch zvíťazila na olympijských hrách v Londýne 2012 na 800 metrov.

„Kto mohol vtedy tušiť, že najväčšou hviezdou bude to malé dievčatko?“ reagoval boháč Leonsis, majiteľ hokejového klubu Washington Capitals. Budúca slávna plavkyňa sa odmalička zúčastňovala na basketbalových i hokejových dueloch. Už v mladosti poznala všetkých hokejistov Capitals a vždy chodila na štadión v klubovom tričku. „Bola som ich maskotom,“ spomína.

V roku 1947 emigroval jej dedko z Československa študovať na univerzitu v New Jersey. K bohatstvu sa však nedostal, skončil v kuchyni pri umývaní riadu. „Musíte sa poriadne učiť,“ prízvukoval vtedy svojim deťom. Jeho slová si vzali k srdcu, stala sa z nich vážená rodina. Katiin otec bol advokát a mama úradníčkou v nemocnici.

Plávanie do rodinnej výbavy priniesol druhý dedko – z matkinej strany. Americký vojnový hrdina si v bojoch v južnom Pacifiku vyslúžil niekoľko medailí za statočnosť a dal postaviť mestský bazén. Vyrástla v ňom mamina americkej plavkyne, ktorá súťažila na univerzitnej úrovni. Katie inšpiroval k plávaniu jej starší brat Michael v šiestich rokoch. Rodičia sa svojich profesií postupne vzdali, aby podporovali svoju dcéru. Oplatilo sa.

Kam siahajú jej limity?

Prvý raz Ledeckej hviezda zažiarila na olympiáde v Londýne 2012. V pätnástich rokoch získala zlato na 800 metrov voľným spôsobom. Zvíťazila o viac ako štyri sekundy. Po pretekoch si ju hneď schovala u mamy. O rok na majstrovstvách sveta v Barcelone ovládla dlhé krauliarske disciplíny. Zlato vyplávala na 400, 800 a 1500 metrov a tiež v štafete na 4×200 metrov.

Na tisícpäťstometrovej trati časom 15:36,53 min zlepšila maximum svojej krajanky Katie Zieglerovej z júna 2007 o vyše šesť sekúnd. „Snažila som sa neprepáliť úvod, ale nemohla som ani zaspať. Plávali sme skutočne rýchlo a myslela som si, že ktokoľvek vyhrá, prekoná svetový rekord. Mám šestnásť a pred sebou ešte veľa rokov v bazéne. Uvidíme, kde sú moje limity,“ hovorila po šampionáte v Barcelone najlepšia plavkyňa sveta za rok 2013.

Svoje výnimočné predpoklady ukázala aj v tomto roku. Na júnovom mítingu v Shenandoahu v Texase najprv zlepšila vlastný svetový rekord na 1500 metrov o 2,3 sekundy a na 800 metrov ubrala zo svojho svetového maxima takmer tri sekundy. „Priznám sa, že som tieto rekordy nečakala. Vedela som, že plávam rýchlo, ale výsledný čas ma prekvapil,“ povedala pre Washington Post.

Sedemnásťročná plavkyňa potvrdila svoju suverenitu aj na minulotýždňovom národnom šampionáte v kalifornskom meste Irvine. Časom 3:58,86 min prekonala svetový rekord na 400 metrov voľný spôsob. Predchádzajúce maximum Talianky Federicy Pellegriniovej spred piatich rokov zlepšila o 29 stotín. Ledecká je momentálne svetovou rekordérkou na všetkých dlhých krauliarskych tratiach – 400, 800 i 1500 m.

„Keď sa zahryzne do pretekov, víťazstvo jej neunikne. Radšej by zomrela, akoby sa nechala zdolať,“ uviedol Bud McAllister, tréner bývalej plavkyne Janet Evansovej, poslednej americkej tínedžerky, ktorá drvila konkurenciu vo vytrvalostných vzdialenostiach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Katie Ledecká