Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medaila? Možno v hode kladivom a chôdzi, vraví Alfonz Juck

V utorok sa začína atletický vrchol sezóny. V Zürichu sú do nedele majstrovstvá Európy v atletike.

11.08.2014 13:00
Alfons Juck Foto: ,
Alfons Juck.
debata

„Švajčiari so svojou precíznosťou pripravujú všetko do najmenších detailov. Bude to šampionát, z ktorého si každý návštevník odnesie bohaté zážitky,“ tvrdí atletický expert, organizátor Zlatej tretry v Ostrave, manažér a komentátor Alfonz Juck.

Aké úlohy budete mať na majstrovstvách Európy?
Budem pracovať v rámci organizačného výboru a odmoderujem niektoré tlačové konferencie. Na Slovensku sa šampionát v televízii nevysiela, čiže komentátorská rola mi odpadá.

Na ktoré disciplíny sa tešíte najviac?
Rozdelím to na tri roviny. Prvá je fanúšikovská a odborná. Sila európskej atletiky je v technických disciplínach. Zraky divákov sa budú upierať na skok do výšky mužov. Ťahákom budú tradične aj šprinty. V druhej rovine – slovenskej – sa teším na obe súťaže v hode kladivom, kde máme veľkú šancu uspieť. Som zvedavý aj na debutujúcich pretekárov, ktorí sú nastupujúcou vlnou novej generácie slovenských atlétov. Tretí rozmer majú športovci, ktorých zastupujem. Pri nich to bude osobnejšie a budem im držať palce.

Do Zürichu cestuje historicky najpočetnejšia 28-členná slovenská výprava. Ako to vnímate?
Atléti, ktorí neštartujú na významnom podujatí, strácajú motiváciu. Generácia pretekárov, ktorí sa uchádzajú o veľké akcie, redne z logických dôvodov. Potrebujú finančné prostriedky na prípravu a v pokročilejšom atletickom veku to môže byť zložité. Ak dáme bokom absolútne špičky, pre reprezentačný stred je výborné, že splnil limity a dostal sa na šampionát. Aj pre budúce generácie je to pozitívne a povzbudivé.

Je slovenská atletika na vzostupe?
Pretekári reprezentačného stredu sa zlepšujú a vedia sa dostať na úroveň limitu. Ak chcú uspieť, potrebujú postúpiť do finále. V technických a bežeckých disciplínach je skupina, ktorá môže uspieť, veľmi úzka. Pri svojom nástupe Slovenský atletický zväz deklaroval prístup, že tých, ktorí splnia základné kritéria, bude vysielať na vrcholné podujatia. Takto dal signál aj mladým športovcom, prečo trénovať a venovať sa atletike.

Kto môže zo slovenských športovcov reálne siahať na cenný kov?
Poviem tri mená. Kladivári Martina Hrašnová, Marcel Lomnický a chodec Matej Tóth na 50 km. Môže sa to skončiť tak, že nebude mať medailu ani jeden z nich, ale môžu ju mať aj všetci traja. Ostatní, ak posunú svoj limit alebo čas a bežci či chodci skončia v prvej desiatke, bude to príjemné prekvapenie a zároveň úspech.

Prvý raz sa na vrcholnom podujatí predstaví dvojica slovenských šprintérok i ženská štafeta na 4×400 m. Čo za tým hľadať?
Potvrdzuje to, že ak sa nájdu zanietené skupiny trénerov, je tu šanca pre všetkých. Nielen pre atlétov, ktorí sú podporovaní v strediskách. Prvým úspechom je, že sa vôbec na Európu dostali. Čokoľvek navyše, napríklad v podobe osobného rekordu, bude skvelé.

Vo výške splnili limit Beer a Bubeník. Nečakali ste to skôr u dvojice Horák a Kabelka?
S oboma, ktorí sa na šampionát nedostali, som v bližšom kontakte. Viem, že túto sezónu nemali jednoduchú zo zdravotných dôvodov a ani čo sa týka zaradenia do pracovného života. Som presvedčený, že ich čas ešte príde. Aj keď je mužská výška na vzostupe, dúfam, že sa jednému z dvojice Beer, Bubeník podarí dostať do finále, ako pred štyrmi rokmi Petrovi Horákovi v Barcelone.

Sestry Dana a Jana Velďákové idú na šampionát na vlastné náklady. Podarí sa im splniť limit alebo dostať do finále?
Minimálne jedna z nich to zvládne, možno aj obe. Sú to vyzreté skokanky. V minulosti sa im darilo v príprave, rýchlo splnili limity, ale nevedeli načasovať formu na vrchol sezóny. Teraz to môže byť pokojne naopak.

Čo hovoríte na voľné karty pre Luciu Klocovú a Luciu Mokrášovú?
Kvitujem tento ťah slovenskej atletiky. Mokrášová je veľký talent a najlepšia juniorka posledných rokov. Oplatí sa na nej stavať aj do budúcnosti. Klocovej návrat po materskej dovolenke nebol jednoduchý. Verím, že sa so cťou pobije o finálovú účasť na 1500 metrov. Musí mať šťastie na rýchlejší rozbeh, aby mohla myslieť na postup aj na základe dosiahnutého času. Je pre ňu povzbudením, že slovenská atletika s ňou počíta. Na základe služieb z posledných rokov si voľnú kartu zaslúžila.

Chýba vám niekto v slovenskej nominácii?
Mrzí ma, že sa nedostal do tímu najrýchlejší Slovák histórie Adam Závacký. Ku kvalifikačnému času 10,38 sa ani nepriblížil a s časmi na úrovni 10,50 nemá zmysel štartovať a vypadnúť v rozbehu. Ak by požiadal o voľnú kartu, myslím si, žeby ju dostal. Treba ho pochváliť, že sa takto rozhodol a reálne zhodnotil svoje možnosti.

Čo možno očakávať od atletického vrcholu sezóny?
V Zürichu sa predstaví kompletná európska špička, keďže nie je šampionát v roku olympijských hier. Švajčiarom záleží na tom, aby pre divákov utvorili čo najlepšie podmienky a zaujímavý program, ktorý každý večer ukončia minikoncertom. Rušno bude aj v centre mesta, kde budú rôzne kultúrne akcie. Bude to šampionát, z ktorého si každý návštevník odnesie bohaté zážitky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME v atletike 2014 #Alfonz Juck