Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velďákové chcú potvrdiť, že sú na šampionáte oprávnene

Limit na atletické majstrovstvá Európy v aktuálnej sezóne nesplnili. Do švajčiarskeho Zürichu vycestujú za vlastné. Dvojičky Jana a Dana Velďákové (33) sú presvedčené, že po šampionáte sa im náklady vrátia.

11.08.2014 10:00
Dana Velďáková Foto:
Dana Velďáková.
debata

Dana za limitom na kontintentálny šampionát (13,95 m) zaostala v prebiehajúcej sezóne o štyri centimetre, Jane k požadovanému výkonu 655 cm chýbalo päť. Atlétom, ktorí splnili limit predchádzajúcu sezónu, umožnil Slovenský atletický zväz cestovať na vlastné náklady. Využili to len sestry Velďákové.

„Dostali sme túto možnosť a chopili sa jej. Vieme, na čom sme a ako sa nám darilo v posledných tréningoch. Ak by sme si neverili, tak nepôjdeme. Chceme však súťažiť a skočiť ďaleko,“ zhodli sa zverenkyne Radoslava Dubovského. Ak v Zürichu limit zdolajú alebo skončia do dvanásteho miesta, zväz im náklady preplatí.

Trojskokanka Dana Velďáková má od spokojnosti v tomto roku ďaleko. Dôvodom sú zdravotné ťažkosti. „Najprv ma pri cvičení seklo v chrbte. Po vyliečení ma pichlo pre zmenu v kolene. Sú tam ešte drobné boliestky, ale nepripisujem im žiadny význam. Konečne sa cítim v poriadku a trénujem bez toho, aby ma niečo sužovalo. Verím, že smolu som si už vyčerpala,“ tvrdí piata z posledných ME v Helsinkách 2012.

Zo zdravotných dôvodov vynechala viaceré podujatia a tým sa pripravila o lepšie výsledky. Zo svojich cieľov nezľavila. „Cítim, že môžem prekonať štrnásťmetrovú hranicu. V prvom rade sa sústredím na kvalifikáciu. Organizátori zaexperimentovali a finále nasleduje až o dva dni. Nechcem v ňom chýbať,“ hovorí.

Slovenská atlétka roka 2011 premiérovo kandiduje aj do komisie športovcov kontinentálnej federácie Európskej atletiky. „Bola to iniciatíva zväzu, ktorý nás chce pomaly dostať do atletického hnutia. Urobili mi peknú propagačnú kartičku. Verím, že Česi a Poliaci ma hlasom podporia. Ak ma zvolia, skúsim to.“

Sestra Jana, o desať minút mladšia, začala sezónu ako z rozprávky. „Mala som historicky najlepší úvod ročníka. Prvé preteky som skákala naobliekaná v chladnom počasí a napriek tomu som atakovala šesť a pol metra. Zrazu prišiel skrat. Nevedeli sme si s trénerom vysvetliť, čo sa stalo. Zmenila som techniku odrazu i doskoku, spomaľovala pred doskou. Snažili sme sa to odstrániť a verím, že sme na správnej ceste,“ dúfa 33-ročná diaľkarka.

Motiváciou pre ňu nie je len splnený limit, ale aj čosi iné. „Veľa ľudí si myslí, že už na to nemáme a hovoria, aby sme to zabalili. Chceme im ukázať, že ešte nepatríme do starého železa a že sme na šampionáte právom.“ Jana bude na majstrovstvách Európy štartovať štvrtýkrát. Dana má o jednu účasť viac. Obe sa zúčastnili aj na dvoch olympiádach.

Vydržia až do Ria de Janeiro 2016? „Chceme to potiahnuť až do Brazílie. Potom uvidíme, či nás to bude stále baviť. Je výborné, že práca je zároveň naším koníčkom. Tešíme sa z úspechov druhej a ak sa niektorej z nás nedarí, podporíme sa. Už to nie je ako v minulosti, keď som sestre závidela, že chodila na veľké preteky a ja som sedela doma,“ prezradila Jana.

Posledné tréningy pred odchodom na šampionát absolvovali v Banskej Bystrici. Kvalifikácia diaľkarok je v utorok, trojskokanky začnú súťažiť o deň neskôr. Finále oboch disciplín bude dva dni po kvalifikácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Velďáková #Dana Velďáková #ME v atletike 2014