Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zanardiho čaká ďalšie dobrodružstvo. Ironmana zvládnem aj bez nôh, vraví

Bývalý pilot formuly 1 a neskôr úspešný paralympijský športovec Alessandro Zanardi má pred sebou ďalšiu veľkú výzvu. V októbri na Havaji chce absolvovať triatlonové podujatie Ironman.

06.08.2014 20:40
Alex Zanardi Foto:
Alex Zanardi.
debata
zväčšiť Alex Zanardi. Foto: SITA
Alex Zanardi Alex Zanardi.

Hoci nemá s triatlonom žiadnu skúsenosť, je odhodlaný postaviť sa na štart s ďalšími vozičkármi a de facto celých 226 kilometrov absolvovať len silou svojich paží.

„Vždy ma priťahovali veľké výzvy a Ironman bude pravdepodobne najťažšia z nich. Ale milujem dobrodružstvo, som vizionár,“ vyhlásil štyridsaťsedemročný Talian, ktorý prišiel o obe nohy po nehode v septembri 2001 pri automobilových pretekoch CART na nemeckom Lausitzringu.

Účastník 41 veľkých cien F1 potom zostal dlho verný motoristickému športu, ale od roku 2009 sa začal venovať naplno pretekom na handbiku a na paralympiáde v Londýne získal dve zlaté a jednu striebornú medailu. Vo svojej kategórii vyhral napríklad aj maratón v New Yorku. Tento rok sa vrátil na okruhy v špeciálne upravenom vozidle BMW ako člen továrenského tímu do seriálu GT Series.

Legendárne preteky v dlhom triatlone sa uskutočnia 11. októbra. „Zvládnem to aj bez nôh,“ verí Zanardi. Pri plávaní dlhom 3,8 km mu bude pomáhať udržať správnu polohu špeciálna vesta, 180 km absolvuje na handbiku a záverečný maratónsky beh na tradičnom vozíčku – trojkolke.

„Je ťažké dopredu povedať, čo bude najťažšie. Nemám s tým žiadne skúsenosti. Ale plavecká časť bude určite najjednoduchšia, pretože je prvou a budem ešte čerstvý. Potom už bude dôležité zvoliť vhodné tempo,“ premýšľal v tlačovej správe BMW, ktorej bude na Havaji ambasádorom. Hlavným cieľom je pre Zanardiho zažiť niečo nové, čo sa mu vryje do pamäti a zaobstarať si v cieli fotografiu na pamiatku.

debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #paralympiáda #Alessandro Zanardi #Ironman