Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úspech slovenského motorizmu. Koči ovládol juniorskú Rely Fínska

Slovenský pretekár Martin Koči na automobile Citroën DS3 DS3 R3T zvíťazil v klasifikácii juniorov na Rely Fínska.

03.08.2014 20:40
Sebastien Ogier Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Životný úspech iba 21-ročného Košičana je súčasne historickým úspechom slovenského motoristického športu. Koči a jeho spolujazdec Lukáš Kostka sú prví Slováci, ktorí vystúpili na najvyšší stupeň v pretekoch v rámci majstrovstiev sveta juniorov v rely. V cieli štvordňových pretekov mali náskok pred Francúzom Giordanom 1:20 min. V konečnom poradí spoločne s mužmi skončili Slováci na 19. priečke.

Posádka košického tímu Styllex motorsport položila základy víťazstva hneď na začiatku, keď v prvých troch rýchlostných skúškach zajazdila najrýchlejšie časy. Nasledujúce dva dni to stačilo na zveľaďovanie náskoku, ktorý v piatok večer predstavoval takmer dve a pol minúty a v sobotu večer už komfortných štyri a pol minúty. „Práve tieto pomohli zotrvať na vedúcej pozícii juniorského šampionátu aj po oprave zotrvačníka, ktorá si vyžiadala demontáž a spätnú montáž spojky aj prevodovky. Prioritou najkratšej, nedeľnej etapy, bola koncentrácia na udržanie víťazstva. Je o to cennejšie, že Rely Fínska je odborníkmi aj fanúšikmi považovaná za vrchol sezóny,“ uvádza sa v tlačovej správe tímu Styllex motorsport.

„Čo si môžem viac priať, ako prvýkrát zvíťaziť v JWRC práve na Rely Fínska, kráľovnej v pretekoch rely. Ďakujem celému tímu,“ uviedol Martin Koči. „Je to neskutočné premeniť prvý štart vo Fínsku na víťazstvo,“ doplnil Lukáš Kostka. Legendárny John Haugland, pôsobiaci ako konzultant tímu, sa vyjadril s pohárom šampanského v ruke takto: „Chlapci, cez víkend som opakoval: učte sa udržať víťazstvo! Dnes dodávam: Osvojte si to, budete to potrebovať!“

Po Fínskej rely – tretej časti šesťdielneho seriálu majstrovstiev sveta juniorov JWRC postúpil Martin Koči na druhú priečku priebežného hodnotenia. Od prvého Francúza Lefebvra delia Kočiho už iba 4 body. Seriál JWRC pokračuje Nemeckou rely v predposledný augustový víkend.

Poradie JWRC po Rely Fínska:

1. Lefebvre (Fr.) 56 bodov, 2. Koči (SR) 52, 3. Giordano (Fr.) 34, 4. Fisher (V. Brit.) 30, 5. Riedemann (Nem.) 28, 6. Taylor (Aus.) 23

debata chyba
Viac na túto tému: #Rely Fínska #Martin Koči