Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bojko sa vracia. Predstaví sa v prestížnom derby

Nedeľňajší dostihový bonbónik, 22. ročník Slovenského derby pod patronátom Raiffeisen Bank International, v petržalskom Starom Háji ozdobí aj účasť historicky jasne najúspešnejšieho slovenského džokeja Jozefa Bojka.

20.07.2014 09:00
Jozef Bojko Foto: ,
Najúspešnejší slovenský džokej v histórii Jozef Bojko v roku 2010 v Bratislava.
debata

Bratislavský rodák, ktorý je členom Klubu 1000, teda patrí do spoločnosti dostihových hviezd s viac ako tisíckou víťazstiev v kariére (1035), v nedeľu vyskočí do sedla dovedna tri razy.

Získať ho do Bratislavy nebolo jednoduché, naposledy tu štartoval v roku 2010 a predtým v roku 2006. Prichádza teda domov v štvorročných intervaloch. Pôsobí v stajni Andreasa Wöhlera, ktorý sídli v Güterslohu neďaleko Bielefeldu a vlastní 120 koní. Bojko má mnohé záväzky, absolvuje dostihy najmä v Nemecku, Taliansku a Švajčiarsku.

Štyridsaťtriročný Slovák povedie v 22. slovenskom derby (rovina, Graded 3, 2400 m, pre 3-ročné kobyly a žrebce) hnedáka Cazadora. Celková dotácia derby je 60-tisíc eur, čo je najvyššia suma na dostihové preteky u nás.

Bojkovým najväčším úspechom bolo víťazstvo v Nemeckom derby v Hamburgu pred troma rokmi (dotácia 500-tisíc eur). V sobotu absolvoval preteky neďaleko Hamburgu, v nedeľu priletí do Viedne, krátko pred začiatkom mítingu sa bude hlásiť v Petržalke. Aká je jeho šanca vyhrať?

„Môže skončiť reálne do piateho miesta, ale môže aj vyhrať,“ tipuje riaditeľ Závodiska Bratislava Marián Šurda. „Derby je však tentoraz mimoriadne vyrovnané a nabité, prídu vynikajúce kone i džokeji a ťažko hľadať vyloženého favorita. Reálne môže zvíťaziť šesť-sedem koní. V takýchto vytrvaleckých pretekoch je to aj o taktike, o kolíziách a podobne. Na štarte bude aj výborný Talian Daniele Porcu so 650 víťazstvami alebo Angličan Robert Havlin so 600 víťazstvami a viacerí ďalší.“

V derby nastúpi slovenský kôň Kilword, ktorý vyhral pred dvoma týždňami Maďarské derby. Otázne je, v akej kondícii sa predstaví v Bratislave, pretože optimálny čas na regeneráciu sú tri-štyri týždne. Patrí však medzi tých, ktorí by mohli prekvapiť. V jeho sedle bude Róbert Šara, vedúci jazdec slovenského šampionátu.

V bohatom programe, ktorý sa začína o 15.00, je dovedna deväť dostihov, derby odštartuje o 18.40. Popoludnie spestria aj viaceré atrakcie, tombola, súťaž o najelegantnejší klobúk a aj o najkrajší detský klobúčik (dámy a slečny v klobúkoch vstup zdarma), vystúpenie tanečnej skupiny Exotica a hudobnej skupiny Funny Fellows.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dostihy #Jozef Bojko