Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ZOH 2022 nebudú ani v ukrajinskom Ľvove

Pole uchádzačov o usporiadanie zimných olympijských hier 2022 sa scvrklo na troch, stiahol sa aj ukrajinský Ľvov.

30.06.2014 10:11
Soči, ilustračná, olympijské kruhy Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Dôvodom je pokračujúca politická a bezpečnostná kríza na Ukrajine, kde si vládne sily nevedia poradiť s proruskými separatistami. Ľvov sa pokúsi presmerovať sily na získanie ZOH 2026. Očakávané rozhodnutie padlo po rozhovoroch medzi ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom a prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom.

„Vyhodnotili sme, že pokračovať v kandidatúre na ZOH 2022 by bolo vzhľadom na súčasné okolnosti extrémne náročné. Nič sa však nemení na tom, že táto ambícia má pre Ukrajinu a ukrajinský šport svoj význam,“ povedal Bach.

Vypadnutie Ľvova prišlo tesne pred tým, ako exekutíva MOV vyberie finalistov. V hre zostávajú už iba kazašské Almaty, čínsky Peking a nórske Oslo.

Proces výberu dejiska ZOH 2022 patrí k najproblema­tickejším za dlhé roky. Ešte pred podaním oficiálnych prihlášok povedali „nie“ obyvatelia bavorského Mníchova či švajčiarskych St. Moritzu a Davosu. V decembri minulého roka vycúval z kandidatúry Štokholm. Koncom mája usporiadali referendum v Krakove a občania sa takisto vyslovili proti. Padol tým poľsko-slovenský projekt s účasťou nízkotatranskej Jasnej. Na vážkach je situácia v Osle, kde jedna z vládnych strán odmieta poskytnúť finančné záruky. Odstúpenie Nórov by postavilo MOV pred nezávideniahodnú situáciu, pretože so zvyšnými dvoma konkurentmi sa spájajú nemalé riziká. Definitívne rozhodnutie o usporiadateľovi padne na zasadnutí MOV 31. júla 2015 v malajzijskom Kuala Lumpure.

debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH 2022 #Ľvov