Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úspešných slovenských športovcov premiér neprijme

Úspešných slovenských športovcov, ktorí vlani reprezentovali krajinu na rôznych súťažiach, na Úrade vlády SR neprijmú.

28.05.2014 11:17
úrad vlády, stará budova úradu vlady Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Športovci síce dostanú za svoje výkony finančnú odmenu od štátu, no s predsedom vlády SR Robertom Ficom sa nestretnú. Ich prijatie na úrade vlády za úspechy v roku 2013 sa totiž nepodarilo doteraz zorganizovať, ďalší termín už ministerstvo školstva považuje za nevhodný.

Vláda SR ešte na svojom rokovaní 26. februára 2014 prerokovala a schválila, že ocenia športovcov – reprezentantov SR za výsledky dosiahnuté v roku 2013. Zároveň dala vláda podpredsedovi vlády a ministrovi vnútra, ministrovi školstva, ministrovi obrany a vedúcemu Úradu vlády SR úlohu zabezpečiť prijatie ocenených športovcov. To sa však nestalo do prvého navrhovaného termínu – 28. marca, ani do druhého termínu – 28. apríla 2014. V marci športovcov neprijali, pretože niektorí z nich boli práve na zimných paralympijských hrách v Soči. Ani v novom, aprílovom termíne, sa nepodarilo prijať slovenských reprezentantov.

„Ďalšiu zmenu termínu už nepovažujeme za vhodnú, pretože okrem XXII. zimných olympijských hier a XI. zimných paralympijských hier 2014 v Soči sa v priebehu tohto roku uskutočnilo aj viacero ďalších významných športových podujatí, napr. majstrovstvá Európy vo vzpieraní, majstrovstvá Európy v zápasení, majstrovstvá sveta vo vodnom slalome v kategórii juniorov a do 23 rokov, majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji hráčov do 20 rokov alebo majstrovstvá Európy v krasokorčuľo­vaní,“ zdôvodňuje rezort školstva. Ministerstvo preto navrhlo úlohu schválenú vládou hovoriacu o prijatí športovcov zrušiť, kabinet v stredu tento návrh odobril.

Odovzdanie finančných ocenení reprezentantom SR má zabezpečiť ministerstvo školstva v spolupráci s príslušnými športovými zväzmi. Podľa februárového uznesenia vlády si rozdelí približne 237-tisíc eur 235 športovcov v individuálnych športoch a tri družstvá. Počet športovcov, ktorých by prijal predseda vlády, mal byť z kapacitných dôvodov nižší, určiť ho mal úrad vlády. Ocenení sú športovci a družstvá, ktorí sa v roku 2013 umiestnili na 1. až 3. mieste na majstrovstvách sveta, majstrovstvách Európy, Európskom svetovom festivale mládeže, svetovej univerziáde a deaflympijských hrách, a tiež športovci, ktorí dosiahli mimoriadne športové výkony.

Medzi ocenenými je napríklad tenistka Daniela Hantuchová či Dominika Cibulková, cyklisti Peter Velits a Peter Sagan či slalomárka Veronika Velez-Zuzulová. Odmena čaká aj hokejbalové ženské a mužské družstvo či strelkyne Danku Bartekovú a Zuzanu Štefečekovú a zjazdového lyžiara Adama Žampu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Soči 2014