Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chmelár: Takáto šanca dlho nebude. Hlas občanov sotva niečo prebije

V závere minulého týždňa sa František Chmelár, prezident Slovenského olympijského výboru, zúčastnil na Cypre na rokovaní exekutivy Európskych olympijských výborov.

26.05.2014 18:30
František Chmelár Foto:
Šéf Slovenského olympijského výboru František Chmelár.
debata (2)

„S poľskými i nórskymi kolegami sme debatovali aj o kandidatúrach Osla a Krakova na usporiadanie zimnej olympiády 2022. Poľskí funkcionári naznačili, že negatívne referendum tušili, no nevedeli, či bude platné. Účasť 36 percent nečakali. Ak by bola pod tridsať percent, nebolo by platné.“

Máte aj podrobnejšie informácie?
Ráno som opäť hovoril s prezidentom Poľského olympijského výboru Andrzejom Kraśnickým. Informoval ma, že výsledok referenda ešte neznamená automaticky stiahnutie olympijskej prihlášky Krakova. Uvažoval o možnosti, že by kandidatúru Krakova pretlačil cez poľský Sejm, no veľkú šancu tomu nedával. Hlas referenda je silný, názor občanov sotva niečo prebije. Také nákladné Hry, ako boli vo februári v ruskom letovisku v Soči, si málokto môže dovoliť.

Nedávny prieskum verejnej mienky v Poľsku, ako to vyžaduje aj Medzinárodný olympijský výbor, kandidatúru Krakova podporil. Čo spôsobilo zmenu?
Prieskum mal širší záber, nevzťahoval sa len na Krakov. Región Zakopaného i niektoré iné boli kandidatúre naklonené. Najväčšie zaťaženie by znášal Krakov, vládne garancie však dostal. Vidím za tým veľkú politiku, čo však na podstate nič nemení. Keďže do projektu je zaangažované nielen poľské Zakopané, ale aj slovenská strana a náš prípravný výbor, podobnému kroku musí predchádzať rokovanie predstaviteľov mesta Krakov s ďalšími zainteresovanými subjektmi.Rokovanie aj s našou účasťou sa uskutoční 30. mája priamo v Krakove.

Ste sklamaný, že slovenský región prišiel o prípadnú možnosť usporiadať olympijské zjazdové lyžovanie?
Priniesol to život. Je mi to ľúto, lebo v spolupráci s Krakovom sme mohli v prípade úspešnej kandidatúry hostiť a vidieť zaujímavé disciplíny. Zimnú olympiádu môže slovenské mesto, prípadne región usporiadať len v spolupráci s niekým, samostatne na to nemáme. Najbližších tridsať rokov sa takáto možnosť sotva naskytne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH 2022 #František Chmear