Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympiáda na Slovensku nebude. Krakov stiahol kandidatúru

Poľský Krakov odstupuje od kandidatúry na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2022. Informáciu o tom potvrdila pre poľský server Gazeta hovorkyňa krakovského magistrátu Monika Chylaszeková.

26.05.2014 09:36 , aktualizované: 11:13
Jasná - Záhradky Foto: ,
Stredisko Jasná - Záhradky na severných svahoch Nízkych Tatier.
debata (45)

Neskôr sa v podobnom duchu vyjadril aj starosta mesta Jacek Majchrowski. Krakov sa v pôvodnom pláne chystal usporiadať ZOH 2022 aj v spolupráci s nízkotatranským strediskom Jasná, kde sa mali uskutočniť súťaže v alpskom lyžovaní.

Krakov vycúva z kandidatúry po výsledkoch nedeľňajšieho lokálneho referenda, v ktorom sa až 69,72% obyvateľov tohto mesta vyjadrilo proti usporiadaniu zimných olympijských hier v regióne. Na referende sa podľa údajov Gazety zúčastnilo 35,96% obyvateľov Krakova, kvóta potrebná na jeho platnosť bola 30%. Referendum o ZOH 2022 inicioval starosta Krakova Jacek Majchrowski. „Musíme odvolať našu kandidatúru. Podpora verejnosti je jednou zo základných vecí, ktorú požaduje Medzinárodný olympijský výbor,“ povedal v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMF FM Majchrowski.

Za posledný rok prišlo k veľkej zmene podpory zo strany verejnosti. V prvých mesiacoch snáh Krakova o usporiadanie ZOH 2022 malo mesto silnú podporu obyvateľov. „Prieskumy nám ukázali, že v tom čase bola verejná mienka na strane kandidatúry. V Krakove to bolo vyše 60 % a podobne aj v celom Poľsku. Postupne sa to začalo meniť,“ doplnil pre RMF FM Majchrowski.

Prieskumy verejnej mienky, ktoré sa konali na celonárodnej vzorke, už od začiatku roka napovedali, že Poliaci neboli naklonení myšlienke usporiadať ZOH v Krakove a jeho okolí. Poľský premiér Donald Tusk priznal, že organizovať referendum po podaní oficiálnej prihlášky bolo asi chybou vzhľadom na všetky kroky, ktoré sa už v tomto záujme vykonali.

„Som prekvapený negatívnym výsledkom referenda v Krakove. Bola to veľká príležitosť pre mesto, kraj a celé Poľsko. Vďaka hrám sa mohli zimné športy v Poľsku rýchlejšie rozvíjať a napredovať aj ich infraštruktúra. Naďalej sa budeme usilovať o športové vrcholy, ale tentoraz z inej pozície. Referendum sa konalo príliš neskoro, všade inde boli oveľa skôr,“ komentoval výsledky referenda pre Eurosport prezident Poľského lyžiarskeho zväzu Apoloniusz Tajner.

Momentálne sa o právo usporiadať ZOH 2002 uchádzajú ešte štyria kandidáti – čínsky Peking, kazašské Almaty, ukrajinský Ľvov a nórske Oslo, ktoré však má problémy s vládnymi zárukami. Definitívne rozhodnutie o usporiadateľovi padne na zasadnutí MOV 31. júla 2015 v malajzijskom Kuala Lumpure.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH 2022 #Krakov 2022