Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na súperenie s mužmi ešte nedozrel čas, tvrdí slovenská pretekárka

Svet rýchlych kolies už prestáva byť len doménou mužov. Ženy sa dostávajú k slovu nielen v pozícii grid girls, atraktívnych dám stojacich na štartovom rošte vedľa pretekárov, ale aj za volantmi výkonných automobilov.

15.05.2014 11:00
Veronika Vanyová Foto:
Veronika Vanyová.
debata

V šampionáte Lotus Ladies Cup jazdia výhradne zástupkyne nežného pokolenia. Seriál je súčasťou maďarského šampionátu cestovných automobilov a vlani sa dostal pod hlavičku Medzinárodnej automobilovej federácie FIA. Zahraničné webové stránky tento krok označili za novú éru v ženskom motorizme. Slovenské farby v nej už v druhej sezóne reprezentuje Veronika Vanyová.

Pretekárka pochádzajúca z Tvrdošoviec skončila v minulej sezóne spomedzi desiatich jazdkýň na štvrtom mieste. "Mala som to ťažšie, s pretekaním sa na okruhoch som totiž začala neskôr ako väčšina mojich súperiek, ktoré majú niekoľkoročné skúsenosti,“ vraví tridsaťročná viacnásobná majsterka Slovenska v pretekoch do vrchu, ktorá jazdí aj na motokárach.

Veronika Vanyová. Foto: Facebook Veroniky Vanyovej
Veronika Vanyová Veronika Vanyová.

Účtovníčka s rýchlosťou v srdci

Štvrtý ročník seriálu Lotus Ladies Cup odštartuje tento víkend v nemeckom Oscherslebene ako sprievodné podujatie prestížnej série DTM. Okrem toho sa už pretekárky v súťaži 1,6-litrových automobilov Lotus Elise predstavili aj v rámci víkendov formuly 1 či WTCC. Tento rok bude mať šampionát šesť zastávok, okrem strednej Európy (vrátane Slovenska) čaká jazdkyne aj štart v Indii. Na štarte bude okrem Vanyovej šesť Maďariek, Portoričanka, Holanďanka a Švajčiarka.

Aké ambície má slovenská zástupkyňa? "Rada by som skončila v hornej polovici bodového hodnotenia,“ uviedla a zároveň sa posťažovala na obmedzené možnosti testovania. "Stáva sa, že prídem na okruh, ktorý vôbec nepoznám. Dostanem asi hodinu na to, aby som sa ako-tak zoznámila s traťou a zakrátko ma čaká kvalifikácia,“ prezradila. Toto tvrdenie však určite neplatí pre Slovakia Ring. Pred domácimi tribúnami sa Vanyová predstaví 8. – 10. augusta popri podujatí ADAC GT Masters.

Veronika Vanyová v akcii. Foto: Facebook Veroniky Vanyovej
Veronika Vanyová Veronika Vanyová v akcii.

"Trať v Orechovej Potôni poznám dokonale, čo je veľké plus. Som veľmi vďačná Slovakia Ringu, že mi v testovaní vychádza v ústrety. Pokúsim sa túto výhodu využiť a zaútočiť na víťazstvo.“ Práve na okruhu neďaleko Dunajskej Stredy mala vlani dve menšie nehody. "Najprv som ťukla svoje auto z oboch strán, no našťastie si to odniesla len farba. Neskôr som rozbila zadnú časť. Nebolo to však nič vážne, auto som nemusela odstaviť,“ pousmiala sa pretekárka, ktorá má v Bratislave účtovnícku firmu.

Ukážka zo série Lotus Ladies Cup

Je náročné zosúladiť prácu v nej s kolotočom pretekov? "Určite áno. Cestovanie je časovo náročné, takže si naň pribalím notebook a pracujem, odkiaľ je to možné.“

Popreháňa aj mužov

V motoristickom svete je zvykom, že jazdcov priamo na pretekoch podporujú aj rodinní príslušníci či priatelia. Mnohokrát prežívajú súboje na trati viac než samotní pretekári. Platí to aj v jej prípade? "Samozrejme, že ma sprevádzajú na každom podujatí Lotus Ladies Cup. Rodičia sa o mňa neboja. Otec vlastní autoservis, k autám má veľmi blízko a pomôže aj v technických záležitostiach. Vie ma dokonale povzbudiť, aby som zo seba vydala maximum. Prinajhoršom sa to vyklepe, zvykne žartovať. Mama je nervóznejšia, ale ani ona si nepripúšťa, že by sa mi mohlo niečo stať.“

Veronika Vanyová s rodičmi. Foto: Facebook Veroniky Vanyovej
Veronika Vanyová Veronika Vanyová s rodičmi.

Ženskú stopu eviduje aj formula 1. V roku 1975 sa v kráľovnej motošportu podarilo bodovať Talianke Lelle Lombardiovej. Dnes by ju mohli napodobniť napríklad Susie Wolffová, vývojová jazdkyňa Williamsu a pridružená pretekárka Sauberu Simona de Silvestrová. Zlepšuje sa pozícia žien v motorizme? "Myslím si, že doba na to zatiaľ nie je pripravená. Aj keď už v motošporte nie je raritou vidieť ženu za volantom, ich stále miesto v súperení s mužmi na trati je skôr otázkou ďalekej budúcnosti. Všímam si, že v motokárach jazdia dievčatá už od útleho veku a je ich stále viac. Čo sa týka štýlu jazdy a prejazdu zákrutami, ženy ho majú skôr jemnejší a muži agresívnejší, no nie je to pravidlo, platí to aj naopak. Veľké rozdiely nevidím. Keď súťažíme s mužmi, časy sú takmer totožné,“ zamyslela sa Vanyová.

Jej motoristickými vzormi sú ľudia, s ktorými sa osobne pozná z okruhov. Najväčším je Maďarka Edina Búsová. "Náš seriál vyhrala dvakrát za sebou a podarilo sa jej presadiť sa aj medzi mužmi. Okrem toho, že je to skvelá pretekárka, je aj veľmi milý a ochotný človek,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Vanyová #Lotus Ladies Cup