Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kandidatúra Osla na ZOH 2022 nemá podporu celej vlády

Nórsky olympijský výbor zvolal na pondelok mimoriadne zasadnutie. Riešiť bude kritickú situáciu, v ktorej sa ocitla kandidatúra Osla na usporiadanie ZOH 2022.

05.05.2014 16:44
Soči, kruhy Foto: ,
Olympijské kruhy - ilustračné foto.
debata

Jeden zo súperov poľského Krakova (počíta s pomocou nízkotatranskej Jasnej) možno nedostane finančné záruky od nórskej vlády. Vládna Strana pokroku sa na nedeľňajšom kongrese aj za účasti svojich troch ministrov vyslovila proti organizácii podujatia. Zdôvodnila to vysokými nákladmi, na financovanie ZOH by vraj doplatilo zdravotníctvo a školstvo. Znamená to, že konzervatívci ako druhý koaličný partner by potrebovali na schválenie garancií podporu ľavicovej opozície.

„Veriť, že zimné olympijské hry v Osle by stáli menej ako 6,7 miliardy eur, je ako veriť v Santa Clausa. Najmä keď Rusi vrazili do Soči desaťnásobok,“ vyhlásil líder mladého krídla strany Atle Simonsen.

Predstavitelia kandidatúry tvrdia, že s takýmto scenárom počítali, negatívny postoj „pokrokárov“ bol všeobecne známy. „Nebude to mať vplyv na naše úsilie. Ideme ďalej,“ cituje web insidethegames.biz riaditeľku kandidatúry pre komunikáciu Ingunn Olsenovú.

O usporiadanie ZOH 2022 sa uchádzajú aj Peking, Almaty a Ľvov. Definitívne rozhodnutie o usporiadateľovi padne 31. júla 2015 v Kuala Lumpure.

Nóri dúfajú, že vládnu podporu získajú ešte pred júlovým zasadnutím exekutívy Medzinárodného olympijského výboru, na ktorom vyberú finalistov.

Politické rozhodnutie na národnej či regionálnej úrovni vyradilo z hry o podujatie švédsky Štokholm, ktorý stiahol podanú prihlášku. „Nie“ povedali obyvatelia bavorského Mníchova či švajčiarskych St. Moritzu a Davosu. V Krakove vyhlásili na 25. mája referendum, ktoré môže stopnúť poľské úsilie podporené slovenskou účasťou.

debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH 2022 #Oslo