Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Soči zostane v srdciach aj vďaka olympijskej pamätnici

Osemnásť dní emócií, víťazstvá, prehry, prekvapenia, slzy dojatia i sklamania zachytáva pamätnica XXII. zimných olympijských hier v Soči 2014.

11.04.2014 19:03
Anastasia Kuzminová, krst knihy Foto: ,
Anastasia Kuzminová podpisuje novú publikáciu - pamätnicu zimných olympijských hier v Soči.
debata

V Bratislave ju v piatok pokrstila biatlonista Anastasia Kuzminová a zjazdárska nádej Adam Žampa za asistencie šéfa Slovenského olympijského výboru Františka Chmelára.

Výpravná publikácia ponúka na 152 stranách príbehy slovenských športovcov aj najväčších svetových hviezd, pútavé fotografie, štatistiky, či kompletný výsledkový servis. Knihu napísal kolektív dvanástich autorov vrátane redaktorov Pravdy Pavla Komára a Borisa Vanyu a vydal ju Slovenský olympijský výbor v spolupráci so spoločnosťou Perex, vydavateľom denníka Pravda.

„Som rada, že olympiáda bola úspešná. Aj vďaka knižke prenesieme kúsok z jej atmosféry aj domov a naše oči a srdcia si ju zapamätajú,“ povedala zlatá medailistka zo Soči Anastasia Kuzminová. Na svoju premiérovú olympijskú účasť rád spomína aj Adam Žampa, piaty zo superkombinácie a šiesty zo slalomu. „Pre mňa bol asi najpamätnejší moment, keď som dorazil do cieľa kombinačného slalomu. Videl som, aký mám náskok a začal som sa tešiť ako malý chlapec. A kým som bol líder, cítil som sa ako chvíľkový olympijský víťaz.“

zväčšiť Rodina Žampovcov pózuje s novou publikáciou -... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Adam Žampa, Andreas Žampa, krst knihy Rodina Žampovcov pózuje s novou publikáciou - pamätnicou zimných olympijských hier v Soči.

Obaja úspešní olympionici tiež prezradili, čo si radi prečítajú. „Ako malá som čítala, samozrejme, ešte v ruštine športové publikácie a neskôr aj ruské klasiky, napríklad Bulgakova. Moji rodičia mali veľkú knižnicu, väčšinou tam boli knihy o športe a olympijských hrách. Teraz čítam synčekovi Jelisejovi rozprávky, ale vďaka knihe sa dokážem aj odreagovať na cestách,“ uviedla Kuzminová.

Jej prvou knihou, ktorú čítala v slovenčine, bola biografia futbalistu Mareka Hamšíka Najmladší kapitán. „Dostala som ju s venovaním a vtedy som sa ešte so slovenčinou celkom potrápila,“ dodala s úsmevom. Žampovou knižnou jednotkou je Tajomstvo, so záujmom sa začítal aj do autobiografie cyklistu Lancea Armstronga a tenistu Rogera Federera.

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Anastasia Kuzminová #Soči 2014