Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krakov ide s olympiádou do referenda

Krakovskí radní sa v pondelok neskoro večer uzniesli, že si rozhodnutie kandidovať na zimné olympijské hry 2022 nechajú dodatočne požehnať občanmi v referende.

03.04.2014 10:45
ZOH v Soči, olympijské kruhy Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

V rezolúcii vyzvali k rovnakému kroku aj kolegov zo štyroch poľských obcí, na ktorých území by sa mali konať súťaže: Bukowiny Tatrzańskej, Kościeliska, Myśleníc a Zakopaného. O slovenskej Jasnej, kde majú byť súťaže v zjazdovom lyžovaní, sa v nej nehovorí.

V decembri mestská rada referendum odmietla. Podľa Gazety Wyborczej oficiálne pre vysoké náklady, ale v skutočnosti aj v obave z "prehry myšlienky“. Pred tromi týždňami Krakovčania doručili všetky dokumenty do lausannskej centrály MOV, ktorá ich kandidatúru zaevidovala – ako jednu z piatich, ďalšie podali kazašské Almaty, ukrajinský Ľvov, nórske Oslo a čínsky Peking. Bez referenda, len s pozitívnym výsledkom z lanského prieskumu verejnej mienky.

Primátorovo prekvapenie

Ich primátor Jacek Majchrowski však pred týždňom nečakane vyrukoval s názorom, že predsa treba referendum a navrhol ho spojiť s voľbami do europarlamentu plánovanými na 25. mája. Asi aj pod vplyvom vyjadrenia vicepremiérky Elzbiety Bieńkowskej, že vláda zo štátneho rozpočtu uhradí polovicu, nanajvýš 60 percent nákladov na investície súvisiace s olympiádou, zvyšok zostane na samospráve.

"Chladná kalkulácia primátora bojujúceho o štvrté volebné obdobie,“ tvrdili poľské médiá argumentujúc, že nech hlasovanie dopadne akokoľvek, Majchrowski vždy z neho vyjde ako víťaz: dal som na ľudí. Hoci sa zdalo, že s návrhom na referendum nepochodí, v pondelok zaň hlasovalo všetkých 33 prítomných členov mestskej rady.

Krakovské referendum bude platné len v prípade aspoň 30-percentnej účasti z vyše 583-tisíc oprávnených voličov, ale vzhľadom na spojenie s eurovoľbami sa kvórum asi naplní. Otázny však môže byť výsledok. Primátor si ťažká na negatívnu kampaň v médiách, ktorú nechápe, lebo "80 percent plánovaných objektov by sa postavilo aj bez olympiády“. Nádeja sa však, že "Krakovčania sú kompetentní a rozumejú argumentom“.

Slovenská vláda s referendom na Liptove nepočíta pre vysoké finančné náklady. Na jeho vyhlásenie z iniciatívy občanov je potrebných 350-tisíc podpisov.

Referendá žičia nežičlivcom

Nuž, olympijské hnutie má čoraz viac negatívnych skúseností s referendami, ktoré vyžaduje. Ak sa dnes o Krakove hovorí ako o kandidátovi s reálnymi šancami na to, aby ho exekutíva MOV 8. – 9. júla 2014 nominovala medzi trojicu finalistov, z ktorej si plénum o rok (31. júla 2015) na zasadaní v Kuala Lumpure vyberie dejisko XXIV. zimných olympijských hier, tak aj vďaka tomu, že z hry vypadli dvaja najvážnejší konkurenti. Obaja prehrali doma v ľudovom hlasovaní.

Na referende v marci 2013 zhoreli ambície švajčiarskych zimných stredísk St. Moritz a Davos: v kantone Graubünden sa za organizovanie ZOH 2022 postavilo iba 47,34 percenta hlasujúcich občanov – proti bolo 52,66. Od tej chvíle bol favoritom Mníchov, ktorý sa v spolupráci s Garmisch Partenkirchenom chcel stať prvým mestom, čo po letných Hrách (1972) bude hostiť aj zimné. Lenže organizovanie ZOH narazilo na odpor v Mníchove aj v Ga-Pa. Slogany NOlympia, Za Mníchov, ale proti olympiáde 2022, ovplyvnili veľa ľudí: v novembri 2013 bolo proti kandidatúre 52,10 resp. 59,67 percenta hlasujúcich.

Čím bližšie k Hrám, tým obava z nepriaznivých následkov sprievodnej prestavby mesta či regiónu alebo finančných dopadov u obyčajných ľudí logicky rastie. V Osle, ktoré je tiež v hre o ZOH 2022, sa vlani v septembri vyslovilo za kandidatúru 55 percent obyvateľov, v januári 2014 však už na otázku, či má vláda súhlasiť s finančnou garanciou, bolo za v samom meste len 37 percent, a v celej krajine len štvrtina jej obyvateľov…

Na začiatku bol Denver

Politici s mandátom z predošlých volieb namiesto prebratia zodpovednosti sa v pokryteckosti snažia obrňovať všakovakým spôsobom, aj referendami. Ale nielen oni, aj ich oponenti. Výkričným prípadom je Denver 1976. V roku 1970 jeho obyvatelia veľkolepo oslavovali zisk hostiteľských práv na ZOH 1976, o dva a pol roka však väčšina naskočila na lep kandidátovi na guvernéra, dovtedy neznámemu právnikovi Dickovi Lammovi, a jeho referendu s otázkou, či si (ne)želajú, aby sa náklady na olympiádu platili z ich daní… "Tá otázka bola tak mätúco položená, že nie znamenalo áno a áno znamenalo nie,“ tvrdia pamätníci.

Tak či onak, v roku 1976 musel za zvolený americký Denver zaskočiť rakúsky Innsbruck so skúsenosťami z roku 1964.

Dnes je zrejmé, že MOV bude skôr či neskôr musieť prehodnotiť požiadavku referenda – ak, pravda, nechce dospieť do situácie, ktorá tu už bola – že začne mať núdzu o organizátorov olympiád.

debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH 2022 #Krakov