Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ZOH v Soči zarobili 1,5 miliardy rubľov, tvrdia Rusi

Príjmy zimných olympijských hier v Soči prevýšili výdavky o 1,5 miliardy rubľov. Uviedol to ruský vicepremiér Dmitrij Kozak.

24.03.2014 19:47
ZOH 2014, soči, slovensko-rusko, fanúšikovia Foto: ,
Ruskí fanúšikovia v zápase so Slovenskom na ZOH v Soči.
debata (1)

Podľa Kozakových údajov výdavky na zimnú olympiádu dosiahli 214 miliárd rubľov. Pritom zo štátneho rozpočtu na hry vyčlenili 100 miliárd, zvyšné prostriedky boli investíciami súkromných spoločností.

Ruská opozícia ale oficiálne údaje spochybňovala už pred začiatkom hier a poukazovala na rozsiahlu korupciu, ktorá podľa nej prípravu ZOH sprevádzala a výrazne ju predražila .

Známy protikorupčný aktivista Alexej Navaľnyj na webe zverejnil interaktívnu mapu korupčných praktík, ktoré údajne ovládli budovanie olympijských športovísk, komunikácií a hotelových kapacít v Soči. Skutočné náklady podľa neho dosiahli sumu 1,5 bilióna rubľov.

Prezident Vladimir Putin v pondelok však podľa Interfaxu pochválil „efektívnu správu olympijských objektov“. Zároveň navrhol, aby sa prostriedky, ktoré po olympijských hrách zostali, venovali na rozvoj masového športu.

Na zasadnutí prezidentskej rady pre telovýchovu a šport sa tiež hovorilo o budúcnosti olympijských objektov. Podľa Kozaka je ich 485 zapojených do „programu ďalšieho využitia“. Zo správy Interfaxu ale nie je jasné, či pritom uviedol nejaké konkrétnejšie informácie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014