Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko túži po klimatizovanom karavane

Hoci deviata priečka ho príliš neuspokojila, úsmev z tváre mu zmizne len výnimočne. Štefan Svitko sa vrátil z Dakaru s boľavým zadkom, no i tak dobre naladený. Domov si priniesol množstvo zážitkov i plánov pre ďalší ročník.

23.01.2014 18:26
Štefan Svitko Foto:
Štefan Svitko.
debata

Pri svojom piatom štarte na prestížnej Rely Dakar prišiel tridsaťjedenročný Žaškovčan po tretí raz do cieľa. Tentoraz sa však na neho lepili problémy viac než v minulosti. Dostal hodinovú penalizáciu za vynechanie jedného kontrolného bodu, mal problémy s pneumatikou, elektronikou, prevíjaním road booku aj ohnutými riadidlami.

„Keby som nedostal penalizáciu, posunul by som sa na siedme miesto, a to by pre mňa až tak veľa neznamenalo. Už som raz bol piaty, chcel som skončiť v prvej trojke, preto rozdiel medzi siedmym a deviatym miestom nie je veľký. Pozícia v desiatke je dobrá,“ vysvetľoval na stretnutí so slovenskými novinármi.

Azda najťažšie chvíle prežíval v siedmej a ôsmej etape. Prvú musel po páde dojazdiť s ohnutými riadidlami a pred ďalšou nemal šancu vymeniť ich. Hoci sa o to pokúšal.

„Chcel som ich niekomu vziať, či už jazdcovi alebo divákovi. Narazil som na jedného Čiľana, ktorý hovoril trochu po česky, mal vypité a neustále ma ponúkal. S pomocou jednej pani sme ho presvedčili, aby mi dal svoje, ale v bivaku mi ich nedovolili použiť. Nemali sme totiž povolenú pomoc od mechanikov a zobrať by som ich tak mohol len od niektorého z jazdcov,“ vysvetľoval s úsmevom.

Čo ste ponúkali Čechovi Davidovi Pabiškovi, s ktorým ste spolupracovali v rámci českého SP Moto Team-u, výmenou za jeho riadidlá? „Nemal som odvahu spýtať sa ho na to,“ priznal. S parťákom z tímu sa bavil aj o kontrolnom bode, ktorý minul, zatiaľ čo skúsenejší Pabiška ho našiel. „Vravel mi, že som mal ísť dole riekou a bol tam… Lenže ja som šiel riekou šesť kilometrov a nenašiel som ho. Možno, keby som pridal päť metrov navyše, tak ho mám. Ťažko povedať,“ dodal.

Svitko sa napriek nesplnenému cieľu svojho sna nevzdáva. Opäť je pripravený spraviť všetko pre to, aby sa o rok v celkovom hodnotení posunul výrazne vyššie. „Čakajú ma nejaké stretnutia so sponzormi. Povieme si, čo skúsime. Rád by som to celé poňal vo väčšom, aby som mal lepšie podmienky. Napríklad nespal v stane, ale klimatizovanom karavane. Ak budú peniaze, rád by som opäť absolvoval aj nejakú inú rely, ako vlani v Tunisku. Len teraz by som prijal niektorú z tých významnejších, kde jazdia aj lepší pretekári. Bude aj nová motorka. Tá, s ktorou som odjazdil ostatné dva ročníky, je už príliš dobitá. Navyše, KTM vyvíja nový stroj,“ prezradil Svitko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar