Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Londýnsky štvorkajak sa vracia. Nebojíme sa, vravia mladí

Slovenská rýchlostná kanoistika by mohla hneď zkraja novej sezóny ponúknuť atraktívny súboj. Na vodu sa vráti olympijský štvorkajak z Londýna, ktorý si to rozdá v priamom súboji s najlepšou juniorskou posádkou planéty. Aspoň také sú zámery ostrieľaných kajakárov, ktoré v piatok potvrdil Peter Gelle i Erik Vlček.

17.01.2014 19:00
debata
Posádka olympijského štvorkajaka z Londýna 2012... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
olympiáda, štvorkajak, Martin Jankovec, Peter Gelle, Erik Vlček, Juraj Tarr Posádka olympijského štvorkajaka z Londýna 2012 (zľava) Martin Jankovec, Peter Gelle, Erik Vlček, Juraj Tarr.

„Singel bol u mňa vždy číslo jeden, ale som otvorený aj štartu v posádkovej lodi. Poskladáme sa po starom. Netvrdím, že budeme sedieť v lodi v rovnakom poradí, ako v Londýne, možno vyskúšame niečo nové,“ povedal Gelle, ktorý získal honor najlepšieho slovenského kajakára uplynulého roka. Posádka olympijského štvorkajaka Gelle, Jankovec, Vlček, Tarr sa v úvode minulej sezóny rozpadla po tom, čo jazdila nepresvedčivo a nestačila ani na štvoricu mladíkov Krajčovič, Michálek, Jakubík a Demin.

Impulzom k rozchodu bola práve Gelleho slabšia forma. Tá však mala stúpajúcu tendenciu a gradovala na prelome augusta a septembra na majstrovstvách sveta v Duisburgu, kde sa kajakár Dukly Trenčín blysol dvoma siedmymi priečkami v K1 na 1000 i 500 m.

„Prioritou na túto sezónu je pre mňa vyjazdiť si dobrými výsledkami finančnú podporu na budúci rok, aby som sa mohol pokojne pripraviť na boj o miestenky na olympiádu do Ria,“ dodal rodený Štúrovčan. „Máme spolu najazdené, bola by škoda hodiť všetko za hlavu,“ komentoval znovuzrodenie londýnskej posádky Vlček, ktorý bude naďalej pádlovať aj v K2 s Jurajom Tarrom. „Minulý rok nám to spolu nešlo, ale myslím, že v optimálnej forme by na nás mladí nemali. Nechcem ich podceniť, lebo sú svedomití, veľa trénujú, ale menej skúseností môže zavážiť,“ dodal Vlček.

Mladíci sa rýchlo chopili hodenej rukavice. „Zatiaľ som nepočul o tom, že by sa mali vrátiť, ale ak proti nám nastúpia, nebojíme sa. Pôjdeme si tvrdo za svojím,“ reagoval Matej Michálek. Mladá káštvorka v minulej sezóne triumfovala na majstrovstvách sveta i Európy pretekárov do 23 rokov a v seniorskej premiére v Duisburgu obsadila siedme miesto. Prvé rande s kanoistickou elitou sa talentovaným borcom zapáčilo, radi by si ho zopakovali. „Chceme opäť štartovať na šampionáte seniorov. Ak to nevyjde, pôjdeme na mládežnícke podujatia,“ dodal Michálek.

Konkurenčný boj víta aj Viktor Demin. „Jednoznačne to vnímam ako motiváciu. V novej sezóne sa sústredíme len na štvorkajak, všetko stavíme na jednu kartu.“

Najúspešnejší rýchlostní kanoisti

Výsledky ankety za rok 2013 – najlepší kajakár: Peter Gelle (Dukla Trenčín). Kanoista: Matej Rusnák (Dukla Trenčín). Kajakárka: Martina Kohlová (SŠŠR MV SR). Junior: Denis Myšák (KRK Nováky). Výkon roka: K4 do 23 rokov (Krajčovič, Jakubík, Michálek, Demin – SŠŠR MV SR). Tréneri roka: Róbert Erban (SŠŠR MV SR), Radovan Šimočko (Dukla Trenčín), Ľubomír Hagara (KRK Nováky), Felix Masár (SŠŠR MV SR).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanoistika #štvorkajak