Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jakeš: Spravil som dve chybičky. Snáď to ešte vylepším

Slovenskí motocyklisti Štefan Svitko a Ivan Jakeš sa na 35. ročníku Dakaru držia v druhej desiatke celkového poradia.

12.01.2014 09:28
Ivan Jakeš Foto:
Ivan Jakeš.
debata

Svitko bol po úvodných šiestich etapách dvanásty a Jakeš pätnásty, o lepšie priebežné umiestnenie ich pripravila hodinová penalizácia za vynechanie kontrolného bodu v piatej etape. Obaja však veria, že v druhej polovici pretekov sa im bude dariť viac a posunú sa na čo najvyššie priečky.

Ako ste spokojný s doterajším priebehom Dakaru?
Nemám byť prečo nespokojný. Stále som v hre a motorka je v pohode. Bohužiaľ, spravil som dve chybičky. Tretí deň som spadol, vykĺbil si prst na ruke a stratil približne štyridsať minút. Vo štvrtok som zase chytil hodinovú penalizáciu potom, ako som nenašiel jeden kontrolný bod. Hľadal som ho dlho, najazdil tridsať kilometrov navyše, no nemohol viac riskovať, že mi dôjde benzín. Nie všetko na Dakare vyjde, ale v druhej časti túžim svoju pozíciu vylepšiť.

V ktorej etape sa vám jazdilo najlepšie?
Štvrtá bola úplne bezproblémová, vtedy sa mi jazdilo výborne.

Kedy ste prežívali najťažšie momenty?
V tretej etape sa jazdilo veľmi vysoko v nadmorskej výške až do 4300 metrov nad morom po bridliciach s voľnými kameňmi, bolo to veľmi náročné.

Sledujete aj to, ako sa darí Štefanovi Svitkovi?
Priebežné poradie veľmi neštudujem, ale so Števom sa neustále stretávame, často chodíme za sebou a zvykneme sa porozprávať. No to, kto je na tom momentálne lepšie, vôbec neriešim.

Ako ste strávili voľný deň?
Nerobil som nič, len som si vybavoval nejaké papiere do Bolívie. Chalani pripravovali motorku, ja som sa vyvaľoval a debatoval s kamarátmi. Snažíme sa trošku odľahčiť náladu.

Vymenili ste motor?
Nemeníme, nemá to zmysel. Je v poriadku, mechanik z neho každý deň vyberá úplne čistý olej.

Skúste porovnať tohtoročný Dakar s dvoma predošlými.
Každý Dakar je ťažký. Jeho náročnosť neovplyvňuje iba trať, ale aj to, ako sa vám darí prejsť ju, koľko máte šťastia, či sa dobre vyspíte a mnoho ďalších detailov. Nemám fyzické problémy a cítim sa dobre. Len sa na mňa trochu lepí smola, čo je nepríjemné. Musím sa s tým vyrovnať a vylepšiť umiestnenie.

Vyhrá preteky aktuálny líder Coma, ktorý mal pred nedeľnou etapou už takmer trištvrte hodinový náskok?
Dúfam, že áno. Veľmi mu to prajem.

Ste s najbližšími v kontakte každý deň?
Každý deň sa snažím s nimi spojiť prostredníctvom telefónu.

Vo štvrtkovej etape zhorela motorka výborne jazdiacemu Paulovi Goncalvesovi. Ako ste sa cítili, keď ste prechádzali okolo?
Je to hrozné. Mám ho veľmi rád, dobre sa poznáme. Keď sa vám v 45 stupňoch chytí motorka, nemáte šancu to bez vody uhasiť. Zastavil sa potom pri mne počas tankovačky, objali sme sa. Je mi ho ľúto.

Čo s vami urobilo, keď ste sa v piatok na štarte dozvedeli, že belgický jazdec Eric Palante na trati zomrel?
Je to veľmi nepríjemná záležitosť. Preteky sú také náročné, že sa to stáva takmer každý rok, musíme to vytesniť z hlavy a príliš neriešiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rely Dakar #Ivan Jakeš