Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskí motocyklisti patria na Dakare medzi favoritov

Majú na to, aby bojovali o popredné priečky. Jeden hovorí o elitnej desiatke, druhý dokonca o prvej trojke. Ak sa im vyhnú zdravotné a technické problémy, môžu obaja pomýšľať na vylepšenie svojich vynikajúcich umiestnení z predošlých ročníkov.

05.01.2014 10:00
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko na Dakare.
debata

Slovenskí motocyklisti Ivan Jakeš a Štefan Svitko patria medzi najlepších jazdcov na prestížnej Rely Dakar. V nedeľu 5. januára začne písať svoje 35. pokračovanie. Štyridsaťročný Jakeš obsadil vlani štvrtú priečku, o deväť rokov mladší Svitko bol pred dvoma rokmi piaty.

Oficiálna stránka podujatia zaraďuje oboch medzi širší okruh kandidátov na prvú trojku. „Pred predošlým ročníkom Dakaru patril Štefan Svitko medzi vychádzajúce hviezdy motocyklového športu. Jeho cestu za slávou však pribrzdilo odstúpenie po dvanástej etape. Pri doterajších štyroch účastiach neprišiel slovenský jazdec do cieľa dvakrát, takže po zlom minulom ročníku by sa teraz mohol pobiť o miesto na pódiu,“ naznačuje dakar.com.

Vo vizitke Jakeša zdôrazňujé, ako dobre jazdil vlani. V šiestich zo záverečných siedmich etáp sa zmestil do prvej desiatky.

„Jakeš dokázal, že nie je len talentovaným jazdcom, ktorý odjazdí niekoľko dobrých etáp a potom vypadne. Veľmi dobre vie, že môže pomýšľať na priečku v prvej trojke. Sám však tvrdí, že aj pozícia v desiatke bude pre neho víťazstvo,“ uvádza dakar.com

Oproti vlaňajšku bude zo slovenských motocyklistov na Dakare chýbať dvojica Ján Zaťko, Dušan Čipka. Prvý sa po dvoch nedokončených Dakaroch tentoraz pre obrovský záujem pretekárov nezmestil do štartového poľa, druhý si dáva minimálne na rok prestávku. Na tratiach Južnej Ameriky sa nepredstaví ani posádka buginy Svitko st., Kutlák, premiéru na púštnom dobrodružstve však zažije kamionista Róbert Kasák.

Slovenský pretekár štartuje na Tatre ako takzvaný rapid assistance, čiže rýchly servisný kamión austrálskemu tímu rallyOZ.com. V posádke sa na poste navigátora objaví Austrálčan Chris Watman. Ich cieľom je dokončiť preteky v zdraví. V českom tíme Bonver Dakar Project bude v pozícii navigátora Jaroslav Miškolci.

V kategórii motocyklov by sa malo na štart postaviť 174 pretekárov. Najväčšími favoritmi sú tradične Francúz Cyril Despres a Španiel Marc Coma, ktorí si podelili víťazstvá na ostatných ôsmich ročníkoch.

Päťnásobný víťaz Despres sa môže tento rok vyrovnať rekordérovi Stéphanovi Peterhanselovi, ktorý má okrem šiestich titulov na motocykli aj päť v kategórii automobilov. Po dlhých rokoch do konečného poradia výraznejšie prehovoria aj motocykle inej značky než KTM (jej jazdci vyhrali ostatných dvanásť Rely Dakar). Práve víťaz minulého ročníka Despres osedlá Yamahu a vysoké ambície má aj Honda s továrenskými jazdcami Joanom Barredom Bortom a Helderom Rodriguésom.

V kategórii kamiónov sa pokúsi obhájiť prvenstvo Eduard Nikolajev na Kamaze, medzi automobilmi fenomenálny Francúz Peterhansel na Mini a v štvorkolkách Marcos Patronelli na Yamahe.

Ivan Jakeš (KTM/Nad-ress Adventure Team/štartové číslo 16)
Štyridsaťročný rodák z Myjavy sa postaví na štart Rely Dakar už po siedmy raz. Pri premiére v roku 2007, ešte na afrických cestách, preteky nedokončil. V roku 2009, už v Južnej Amerike, obsadil 43. priečku a následne trikrát opäť neprišiel do cieľa. Vytúženého kvalitného umiestnenia sa dočkal až vlani, keď obsadil štvrté miesto.

Štefan Svitko (KTM/Slovnaft Team/štartové číslo 19)
Tridsaťjedenročný Žaškovčan zaujal odborníkov už pri svojej premiére, keď v roku 2010 skončil trinásty. O rok neskôr ho vyradila porucha motora, pred dvoma rokmi skončil piaty a vlani predčasne skončil pre zdravotné problémy potom, ako po 11. etape klesol zo siedmeho na 23. priečku priebežného poradia.

Program Rely Dakar 2014
5. januára Rosario (Arg.) – San Luis (Arg.) 180 km 180 km 180 km
6. januára San Luis (Arg.) – San Rafael (Arg.) 359 km 433 km 400 km
7. januára San Rafael (Arg.) – San Juan (Arg.) 373 km 301 km 301 km  
8. januára San Juan (Arg.) – Chilecito (Arg.) 353 km 657 km 657 km
9. januára Chiletico (Arg.) – San Miguel de Tucumán (Arg.) 527 km 527 km 527 km
10. januára San Miguel de Tucamán (Arg.) – Salta (Arg.) 400 km 424 km 156 km
11. januára voľný deň      
12. januára Salta (Arg.) – Uyuni (Bol.) 409 km 533 km 525 km
13. januára Uyuni (Bol.) – Calama (Čile) 462 km 302 km 302 km
14. januára Calama (Čile) – Iquique (Čile) 422 km 422 km 422 km
15. januára Iquique (Čile) – Antofagasta (Čile) 631 km 631 km 631 km
16. januára Antofagasta (Čile) – El Salvador (Čile) 605 km 605 km 605 km
17. januára El Salvador (Čile) – La Serena (Čile) 350 km 350 km 350 km
18. januára La Serena (Čile) – Valparaíso (Čile) 157 km 157 km 157 km

*Za dátumom a trasou etapy je dĺžka meraného úseku pre motocykle a štvorkolky, automobily, kamióny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar #Ivan Jakeš