Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Atletika nevyužíva Boltov potenciál, tvrdí Johnson

Atletika sa nikdy nezbaví dopingových prehreškov a bez olympijských hier by umrela. Tvrdí to bývalý fenomenálny bežec na dvesto a štyristo metrov a štvornásobný olympijský šampión Michael Johnson.

12.12.2013 18:42
Usain Bolt, atletika Foto:
Usain Bolt vo finiši šprintu na 200 m, kde suverénne zvíťazil a získal druhé zlato na OH v Pekingu, navyše pokoril fantastický svetový rekord američana Michaela Johnsona.
debata

V rámci diskusného fóra Doha Goals debatoval s ďalšími dvoma olympijskými víťazmi trojskokanom Jonathanom Edwardsom a strednotratiarkou Kelly Holmesovou o budúcnosti kráľovnej športov – atletiky. Vysoký počet dopingových odhalení podľa neho súvisí najmä s veľmi dôsledným bojom, ktorý proti podvodníkom vedie Medinárodná asociácia atletických federácií (IAAF).

„V atletike máme nulovú toleranciu proti dopingu. Keďže atléti absolvujú viac kontrol ako väčšina iných športovcov, máme aj viac dopingových škandálov. Náš šport nikdy nebude úplne čistý. Atletika je len menšou verziou reálneho sveta a v tom bude vždy niekto podvádzať,“ vysvetlil.

Štyridsaťšesťročný rodák z Dallasu pochválil IAAF za antidopingový program, no zároveň ju skritizoval za nevyužívanie reklamného potenciálu najväčšej športovej hviezdy súčasnosti Usaina Bolta. „Usainovi nemožno nič vyčítať, on je v súčasnosti atletika. No IAAF ho vôbec nepoužíva na vlastnú propagáciu. Poznám ho dobre a som presvedčený, že keby ho o to požiadali, neodmietol by,“ tvrdí Johnson.

Zároveň dodáva, že viac ako Bolt drží atletiku pri živote olympijský duch. „Nebyť olympijských hier, atletika by sa stratila z povrchu zemského,“ upozorňuje. Mladých ľudí totiž podľa neho oveľa viac priťahujú tímové športy. Ďalej zdôraznil, že funkcionári musia klásť väčší dôraz na to, čo zaujíma divákov.

„Potrebujeme ženský disk? Beh na 3000 aj 5000 metrov cez prekážky v rámci jedného podujatia. Od mojich čias sa v atletike nič nezmenilo. Potrebujeme ľuďom ponúknuť lepší tovar, to, čo ich najviac láka. Ostatné športové odvetvia robia zmeny a rozširujú divácku základňu. Nesmieme zaostať,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #Michael Johnson