Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Navrátilová: MOV sa správa ako pštros. Legenda kritizovala aj FIFA

Tenisová legenda Martina Navrátilová na pôde Organizácie Spojených národov v New Yorku obvinila renomované športové inštitúcie z pštrosej politiky vo vzťahu k porušovaniu práv menšín v Rusku či Katare.

11.12.2013 14:38
debata (7)
Martina Navrátilová na pôde OSN v New Yorku. Foto: SITA/AP, Paulo Filgueiras
Martina Navrátilová Martina Navrátilová na pôde OSN v New Yorku.

Kritiku „schytali“ Medzinárodný olympijský výbor (MOV) aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA). MOV za pasívny postoj k ruskému zákonu zakazujúcemu propagáciu „netradičnej“ sexuálnej orientácie, ktorý prijali necelý rok pred zimnými olympijskými hrami v Soči. Katar v roku 2022 usporiada futbalové majstrovstvá sveta a podmienky pre homosexuálov sú tam vraj ešte horšie.

„V Katare, kde bude šampionát vo futbale, praktizujúcich homosexuálov posielajú do väzenia. Sklamaná som aj z postoja MOV, ktorý schováva hlavu do piesku, len aby nenastal žiaden rozruch. Mal by sa viac starať o svojich olympionikov. Bojkot by som však nepodporila, pretože naň doplatia jedine športovci. Nikto by tým nič nezískal,“ povedala česká rodáčka s americkým pasom.

Nezabudla pripomenúť, že ani v jej novej vlasti nemajú homosexuáli na ružiach ustlané. „Mali by sme si najskôr pozametať pred vlastným prahom,“ priznala 57-ročná 18-násobná grandslamová šampiónka vo dvojhre, ktorá sa otvorene hlási k svojej menšinovej sexuálnej orientácii rovnako ako basketbalista so skúsenosťami z NBA Jason Collins, ktorý dodal: „MOV a FIFA by si mali starostlivejšie vyberať mestá alebo krajiny, s ktorými spájajú svoje mená.“

7 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Martina Navrátilová #Medzinárodná futbalová federácia FIFA