Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Motocyklista Svitko vymení posteľ za stan

Pri piatej účasti na tradičnom púštnom dobrodružstve túži Štefan Svitko nadviazať na vlaňajšie piate miesto.

18.11.2013 17:05
Štefan Svitko Foto: ,
Motocyklový jazdec Štefan Svitko.
debata

Príprave na budúci ročník Rely Dakar podriadil úspešný slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko celú sezónu.

„Viac som sa venoval kondícii, jazdil dlhšie trasy. Aj keď, samozrejme, popri tom som sa venoval aj tradičnému country crossu. Nedoprial som si žiaden dlhší oddych a na prelome októbra a novembra som absolvoval dvetisícpäťsto kilometrov v Tunisku v rámci El Šut rely,“ prezrádza 31-ročný Žaškovčan.

V pondelok v Bratislave predstavil motorku, na ktorej absolvuje začiatkom budúceho roka (5. až 18. januára) najprestížnejšiu rely na svete. Vo štvrtok ju naloží v Le Havre na trajekt do Južnej Ameriky. „Motorka je minuloročná, veľa času sme však venovali jej príprave na nový ročník. Nový motor je trošku upravený – výkonnejší. Mal by som z toho ťažiť na rovných pasážach. Zasahovali sme však do neho veľmi opatrne, aby sa nezmenšila jeho životnosť. Počas Dakaru neplánujem meniť motor, chcem odjazdiť celé preteky s jedným,“ tvrdí.

Najvýznamnejšou novinkou u Svitka je spolupráca s českým SP Moto Team-om, za ktorý jazdí aj David Pabiška, sedemnásobný účastník Dakaru. „Takto budeme v tíme dvaja jazdci a môžeme spoločne preberať etapy. Bude nás pokope viac ľudí a iste nám bude veselšie. Robíme to s cieľom, vzájomne si pomôcť. Ponuka z továrenských tímov neprišla, asi aj preto, že naposledy som Dakar nedokončil,“ naznačuje jazdec Slovanft Team-u.

Spojenie s českým tímom prinieslo aj jedno negatívum – slovenský motocyklista nebude mať v Južnej Amerike k dispozícii vlastnú posteľ, ako v ostatných dvoch ročníkoch. „Nemajú tak vybavené auto, ako sme mali my,“ smeje sa a dodáva: „No mám nový stan pre tri osoby a veľkú karimatku, aby som sa vyspal čo najlepšie.“

Zmena nastáva aj v osobe Svitkovho mechanika – Františka Hostinského nahradí Marek Meško a súčasťou tímu už nie je ani Ivan Malárik. „Bolo načase trošku omladiť tím,“ uviedol Svitko. „Marek bol so mnou už aj v Tunisku, vyskúšal si to. Keďže som príliš nepadal, tak nemal veľa roboty,“ dodal. Obaja odletia do zámoria na Silvestra.

Dlhé roky bol Dakar vždy súbojom len dvoch jazdcov Despresa a Comu. Tento rok však prvého z nich (Coma pre zranenie neštartoval) ostatní jazdci poriadne popreháňali a nedominoval ako v minulosti. „Vyskočili mnohí mladí pretekári a celé sa to výkonnostne vyrovnalo. Továrenskí jazdci KTM už nemajú tak jednoznanče navrch. Pokojne môže vyhrať niekto iný. Osobne som si veľa sľuboval od Caselliho, ktorý minulý týždeň tragicky zahynul počas púštnych pretekov v Mexiku. Ešte som to nestrávil. Mal som ho veľmi rád. Je to obrovská tragédia,“ smutne vravel Svitko, ktorý by rád vylepšil svoje piate miesto z vlaňajška a tohtoročnú štvrtú pozíciu Ivana Jakeša (Svitko ročník 2013 nedokončil pre zranenie).

„Aj v januári som túžil zlepšiť sa a všetci viete, ako to dopadlo. Chcem prísť do cieľa najmä zdravý a zužitkovať, čo všetko som tento rok pre Dakar urobil,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar