Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pľuščenko sa víťazne vrátil. Mieri do Soči a píše knihu

Hop alebo trop. Hop mu už ide, trop si nepripúšťa. Keď Jevgenij Pľuščenko, jedinečný šoumen na korčuliach, odstúpil 24. januára tohto roku po zbabranom krátkom programe z európskeho šampionátu v Záhrebe a koncom mesiaca podstúpil v Izraeli operáciu chrbtice, jeho šanca reprezentovať krajinu na zimnej olympiáde v Soči prudko klesla.

13.11.2013 11:00
Jevgenij Pľuščenko Foto: ,
Jevgenij Pľuščenko.
debata (1)

Olympijský víťaz z Turína 2006, ktorému neraz tlieskali na príťažlivých exhibíciách aj slovenskí fanúšikovia, patril v jednom z najsledovanejších vrcholov Hier k veľkým ruským nádejám na zlato.

V Rige sa víťazne vrátil

A stále patrí. Po vyšetrení v polovici júna mu lekári dovolili trénovať aj skoky. Pozvoľna začal zvyšovať záťaž, zarezával aj dvanásť hodín denne. Aj v deň štvrtého výročia svadby (13. septembra 2009) s producentkou Janou Rudkovskou.

„Oslávili sme ho telefonicky. Manželka je v Moskve s deťmi, ja sa pripravujem v Petrohrade, nechcem sa rozptyľovať. Najťažšie obdobie mám už za sebou, opäť pociťujem radosť z krasokorčuľo­vania. Trojité skoky už zvládam, príde čas aj na štvorité,“ vravel ruským médiám.

„Pred štyrmi rokmi som sa vrátil po dvojročnej pauze. Takmer nik mi vtedy neveril, že sa môžem dostať na predchádzajúcu úroveň. A vyhral som skoro všetko – okrem olympiády vo Vancouvri. Aj tam som sa však cítil ako víťaz,“ konštatoval strieborný medailista zo ZOH 2010.

Prvý súťažný test po dvanástej operácii (!) absolvoval v závere minulého týždňa na pretekoch v Rige. Súperov na podujatí stredného rangu zdolal s veľkým náskokom a opäť si vychutnával kvetinovú priazeň fanúšikov, rozdával autogramy. Po súťaži síce pokašliaval z mierneho prechladnutia, no ani to mu neubralo z pohody. Vo voľnom programe skočil aj štvoritý skok, ktorý v krátkom vynechal.

Dvanásť operácií nevymažeš

„Som veľmi spokojný – so štvoritým skokom i s mojím vystúpením. Druhý štvoritý som vynechal, hoci som bol naň pripravený. Tréner mi povedal, že to nie je nutné. Vo voľnom programe som bol uvoľnenejší než v krátkom, lebo na predpoludňajšom tréningu som skočil tri zo štyroch štvoritých skokov. Najviac ma však potešilo, že necítim únavu. Aj v závere som korčuľoval s úsmevom a emotívne,“ uviedol 31-ročný krasokorčuliar pre denník Sovetskij Sport.

O tom, aké veľké nádeje doňho vkladá pred Soči ruská krasokorčuliarska federácia, svedčí aj vrelý list jej predsedu Alexandra Gorškova k Jevgenijovým nedávnym narodeninám. Keď sa jeho manželke narodil v januári syn Alexander Jevgenejevič, federácia mu poslala najmenšie korčuľky.. Neriskuje však Pľuščenko príliš? Neobáva sa, že každý skok môže byť jeho posledným?

„Dvanásť operácií z tela nevymažeš, posledná bola najnáročnejšia. Kým sa ráno poriadne rozhýbem, všetko ma bolí. Ale – nerozmýšľam o tom. Ak si pripustím takéto myšlienky, nedosiahnem nijaký výsledok. V roku 2007 som bol s prezidentom Vladimirom Putinom v Guatemale, kde sa rozhodlo o dejisku zimnej olympiády 2014. Keď prezident Medzinárodného olympijského výboru oznámil, že víťazom je Soči, pociťoval som veľkú hrdosť. Pomáhal som na začiatku cesty, teraz nastáva čas dielo dokončiť. Vytýčil som si cieľ, usilujem sa ho dosiahnuť. Jedno je isté – toto je moja posledná sezóna. Dúfam, že sa rozlúčim na mojej štvrtej olympiáde. Rád by som sa dostal na stupeň víťazov. Buď to vyjde alebo nie,“ citujú trojnásobného majstra sveta ruské zdroje.

Všetko bude v knihe

Trénera Alexeja Mišina výkon jeho zverenca v Rige potešil.

„Žeňa korčuľoval zrelo, pôsobivo, tradične emotívne. Elegantne zvládol štvoritý skok, dvakrát aj trojitý axel. Všetky prvky predviedol čisto. Na to, že šlo o jeho prvé vystúpenie po dlhej prestávke, dosiahol pozoruhodný výsledok. Budeme sa potichu pripravovať ďalej. Ak mu vydrží zdravie, v Soči vyhrá!“ uviedol na stránke ruskej krasokorčuliarskej federácie.

Obaja zvažujú, či sa o desať dní predstavia na moskovskej Grand Prix, kde sa zíde podstatne silnejšia konkurencia než v Rige.

„Jediné, na čo teraz myslím, je, že po návrate domov pôjdem na poľovačku. A naďalej budeme tvrdo pracovať a pokračovať v príprave,“ zdôraznil Jevgenij. Podotkol, že v súčasnom krasokorčuľovaní už štvorité skoky nemajú taký význam ako predtým.

„Dôležitejšia je charizma, pôsobivý precítený prejav, muzikálnosť. Vystúpenie musí vyznieť ako umelecké dielo,“ uviedol pre Komsomolskú Pravdu. To všetko sú jeho silné stránky. Pripomenieme, že Američan Evan Lysacek, ktorý vo Vancouvri 2010 odsunul Pľuščenka na druhé miesto, nezaradil do svojej voľnej jazdy štvoritý skok, čo Rus vtedy kritizoval.

O miestenku do Soči zabojuje na domácom šampionáte v olympijskom dejisku v poslednej dekáde decembra. V súťaži krasokorčuliarov má Rusko jedno miesto.

O tom, ako sa chystal po operácii na návrat, čo prežíval a prežíva, zverejní Pľuščenko v pripravovanej knihe. „Možno môj príklad pomôže iným športovcom. Nech ľudia vedia, čo pre mňa znamená účasť na domácej olympiáde. Mal som aj pochybnosti, ale lepšie je neotáčať sa a hľadieť vpred.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jevgenij Pľuščenko