Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tiger z Madrasu verzus Mozart. Kto bude vládnuť 64 poliam?

Má to byť najočakávanejší súboj o titul majstra sveta v šachu od čias pamätného duelu medzi Američanom Bobbym Fischerom a Borisom Spasským zo Sovietskeho zväzu.

09.11.2013 06:00
Višvanatan Anand, Magnus Carlsen Foto: ,
Ind Višvanatan Anand (vľavo) a Magnus Carlsen rozohrajú zápas o majstra sveta v šachu.
debata

V indickom meste Čenaj si v sobotu sadne k šachovnici domáca hviezda, obhajca titulu Višvanatanom Anand a jeho vyzývateľ, momentálne najlepší hrač planéty podľa rebríčka FIDE, Nór Magnus Carlsen.

Dejiskom zápasu je hotel Hyatt Regency, ktorí obsadili stovky šachových nadšencov. Obaja súperi majú preto zabezpečené prísne strážené súkromie. Každý má v hoteli vyhradené jedno poschodie a k šachovnici za veľkou sklenenou stenou pocestujú oddelenými výťahmi.

Carlsen predstavuje priam nezastaviteľnú silu. Zlomil všetky rekordy a vyhral, čo sa dalo – s výnimkou titulu majstra sveta. V trinástich sa stal zázračný chlapec z Nórska veľmajstrom (skôr to dokázali len Ukrajinec Karjakin a Ind Negi). Šachový expert Lubomír Kavalék (pražský rodák, ktorý v roku 1968 emigroval na západ) ho v roku 2004 nazval v denníku Washington Post Mozartom šachu.

V rebríčku FIDE Carlsen kraľuje s fenomenálnym hodnotením 2870 bodov (Garry Kasparov kedysi vyhlásil, že jeho rekordný rating 2851 nikto nikdy neprekoná). Magazín Time ho zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí sveta. Pred pár dňami uzavrel mladý Nór nový reklamný kontrakt s holandskou odevnou značkou G-Star Raw, ktorá patrí medzi jeho šesť veľkých sponzorov. Nórske médiá odhadli jeho príjem v roku 2013 na 3,5 milióna dolárov.

Napriek tomu, že Carlsen je nepochybne génius, ľudia z jeho blízkeho okolia ho považujú za normálneho mladíka, ktorý si s kamarátmi rád zahrá poker alebo futbal. Ani z miliónov na účte sa mu zatiaľ nezakrútila hlava a drží sa nohami na zemi. V lete tohto roku odišiel z rodičovského domu a hoci si mohol kúpiť vlastný, radšej si jeden prenajal.

Anand je pevnou súčasťou šachovej špičky už vyše dvadsať rokov. S rodinou žije v Španielsku, miluje humor Monty Python a medzi dôležitými partiami relaxuje pri starých filmoch Alfreda Hitchcocka.

Mal šesť, keď ho k šachu priviedla mama. Nadaný chlapec začal navštevovať šachový klub v Čenaji (kedysi sa mesto volalo Madras). Na rozdiel od talentovaných hráčov v Sovietskom zväze ho však nečakal tvrdý tréningový dril a nechodil ani do špeciálnej šachovej školy.

V roku 1987 sa stal juniorským majstrom sveta a ďalším zlomom v jeho kariére bol triumf na turnaji Reggie Emilia v roku 1991 pred Kasparovom i Karpovom. Odvtedy sa drží medzi elitou. Zápas o titul majstra sveta sa hrá na dvanásť partií. V prípade nerozhodného stavu prídu na rad tajbrejk v zrýchlenom šachu (každý hráč má k dispozícii 25 minút). Finalisti si rozdelia 2,55 milióna dolárov.

Hoci v Indii je športom číslo jeden kriket a v Nórsku zasa futbal či lyžovanie, o súboj je veľký záujem a v oboch krajinách ho sprostredkuje televízia v priamom prenose.

VIZITKY FINALISTOV

Višvanatan Anand (obhajca)
Krajina: India
Vek: 43 rokov
Pozícia v rebríčku: 8.
Rating: 2775 bodov
Silné stránky: skúsenosti, otvorenia partií, silní sekundanti
Slabiny: vek, energia

Magnus Carlsen (vyzývateľ)
Krajina: Nórsko
Vek: 22 rokov
Pozícia v rebríčku: 1.
Rating: 2870 bodov
Silné stránky: motivácia, sebavedomie
Slabiny: otvorenia partií, menej skúseností

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anand #Carlsen #Čenaj