Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škantárovci brali bronz, Dukátová 4., Hochschornerovci bez finále

Len jedna slovenská deblovka postúpila do finále C2 mužov na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v Prahe, ale napokon bola medailová. Ladislav a Peter Škantárovci si čistou jazdou bez trestných sekúnd vybojovali bronz, keď o 1,49 s zaostali za striebornými Čechmi Jaroslavom Volfom a Ondřejom Štěpánkom.

15.09.2013 12:37 , aktualizované: 14:39
Ladislav Škantár, Peter Škantár, Škantárovci Foto: ,
Ladislav (vpredu) a Peter Škantárovci získali na MS vo vodnom slalome v Prahe bronzové medaily.
debata

Titul si vybojovali favorizovaní Briti David Florence a Richard Hounslow. O zlate a striebre rozhodli len štyri stotinky sekundy. Florence si vybojoval v Prahe už druhé zlato, v sobotu vyhral individuálne preteky singlkanoistov.

V desaťčlennom finále chýbali trojnásobní olympijskí víťazi Peter a Pavol Hochschornerovci, ktorí skončili v semifinále až na 19. pozícii. Zo semifinále nepostúpili ani ďalší slovenskí reprezentanti Tomáš Kučera a Ján Bátik. „Sme radi, že sme obhájili bronzovú medailu spred dvoch rokov z Čunova. Boli to strašné nervy. Tajne sme po dojazde do cieľa dúfali, že niektorá z českých lodí urobí chybu. Finálová trať bola ťažká, nechceli sme veľmi riskovať, lebo by sa nám to mohlo vypomstiť,“ uviedol v prvej reakcii Ladislav Škantár.

Bratranci majú v zbierke už tri individuálne medaily z majstrovstiev sveta. V roku 2009 boli v španielskom Seu d'Urgell strieborní. „Dnešok i celý víkend bol po psychickej stránke veľmi ťažký. Počas sezóny nám nevychádzali finálové jazdy, nedarilo sa nám v posledných rokoch ani v Troji. Napokon sa všetko obrátilo v náš prospech a máme medailu. Najdôležitejšie bolo, že sme išli čisto. Nechceli sme robiť chyby. Som vďačný a spokojný s pretekmi. Tlak, že sme jediní Slováci vo finále, sme si nepripúšťali. Sústredili sme sa iba na seba a nie na jazdy súperov. Momentálne sa teším z tejto medaily rovnako ako zo striebra v Seu. Už nie sme najmladší, v tomto veku každá medaila teší,“ doplnil 31-ročný Peter Škantár.

C2 – finále: 1. David Florence, Richard Houslow (V. Brit.) 114,10 (0), 2. Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek (ČR) 114,14 (2), 3. Ladislav Škantár, Peter Škantár (SR) 115,63 (0), 4. Jonáš Kašpar, Marek Šindler (ČR) 116,56 (4), 5. Piotr Szczepanski, Marcin Pochwala (Poľ.) 118,69 (6), 6. Ondřej Karlovský, Jakub Jáně (ČR) 121,90 (4).

Dukátová je sklamaná z finálovej jazdy

Slovenská reprezentantka Jana Dukátová napokon nevybojovala bronzovú medailu v K1 žien. V oficiálnych výsledkoch ju z tretej pozície odsunula Nemka Jasmin Schornbergová, keďže 30-ročnej Slovenke dodatočne prirátali dve trestné sekundy a namiesto štyroch ich mala napokon šesť. V nervóznych pretekoch triumfovali Francúzky. Zvíťazila Emilie Ferová a strieborná bola Nouria Newmanová. Dukátová sa práve v Prahe pred siedmimi rokmi stala majsterkou sveta.

„Som sklamaná z finálovej jazdy. Nevyšla mi, ako som chcela. Mohlo to byť oveľa lepšie. Najmä na dvanástej bránke to bolo dosť napäté, nevyšiel mi ideálne náskok do valca, po dopade sa mi zdvihla špica. Bola to ťažká situácia a musela som čakať, kým sa mi bránka otvorí. Dnes bola trať postavená tak, že keď ste nešli jeden nájazd ideálne, potom o dve bránky nižšie ste mohli ťuknúť. Doplácali ste okamžite aj na malé chyby, keďže bránky boli príliš natesno. Vo finále som nemala dosť ideálnych nájazdov,“ povedala Jana Dukátová.

Dukátovej rozhodcovia dodatočne pripísali dve trestné sekundy za prejazd bránkou číslo desať. Dotyk potvrdilo aj video. „Preteky sa skončili podľa pravidiel. Janke pripísali ľahký dotyk, ktorý však bol. Rovnako dodatočne dostala dve trestné sekundy aj Dana Mann-Beňušová. Napriek štvrtému miestu hodnotím Janku pozitívne. Štvrté miesto s pokazenou jazdou znamená, že má ešte rezervy,“ povedal tímový líder slovenskej výpravy Róbert Orokocký.

Druhej Slovenke vo finále, veteránke Elene Kaliskej, jazda nevyšla. Po viacerých technických problémoch a s 8 trestnými sekundami obsadila dvojnásobná olympijská šampiónka predposlednú deviatu priečku. V elitnej desiatke sa predstavila aj tretia slovenská rodáčka Dana Mann-Beňušová, ktorá už v súčasnosti reprezentuje po svadbe USA. V revidovaných výsledkoch sa objavila na 5. mieste.

„Nebolo to podľa mojich predstáv, mala som vyššie ambície. Finále nie je o tom, že človek bude jazdu istiť. Je to hop alebo trop. Urobila som chybu na piatej bránke, ocitla som sa vedľa nej. Musela som ísť ďalej a bojovať. Potom však nasledovali ďalšie chyby a dotyky,“ komentovala Elena Kaliská.

K1 ženy – finále: 1. Emilie Ferová (Fr.) 115,74 (4), 2. Nouria Newmanová (Fr.) 117,94 (6), 3. Jasmin Schornbergová (Nem.) 118,99 (4), 4. Jana Dukátová (SR) 119,95 (6), 5. Dana Mann-Beňušová (USA) 120,62 (6), 6.Marie-Zelia Lafontová (Fr.) 123,36 (6),… 9. Elena Kaliská (SR) 134,57 (8).

Hochschornerovcom chýbali sily

Súrodenci Peter a Pavol Hochschornerovci si na šiesty titul majstrov sveta vo vodnom slalome v C2 mužov budú musieť ešte minimálne rok počkať. Semifinálová jazda im vôbec nevyšla podľa predstáv, nechytili správnu vodu, trápili sa a skončili na konečnom 19. mieste.

V strednej časti trate zvolili v jednej sekcii zadný traverz a minuli prejazd jednej z bránok. Zabojovali ešte a následne bránku prešli čisto. „Nedokázali sme sa na prvýkrát pretlačiť cez prúd. Prekvapil nás, bol silnejší, ako sme čakali. Museli sme sa vrátiť, stratili sme veľa času. Pri vracaní sme navyše ťukli, chceli sme to ešte skúsiť, lebo trať bola komplikovaná a aj ostatní mohli urobiť chyby,“ popisoval Peter Hochschorner. Potom prišla ďalšia chyba na bránke číslo sedemnásť, ktorú minuli, a ich nádeje na finále sa po päťdesiatke skončili. „Paľa vyviezlo von, neprešiel cez bránku, ktorá sa dostala medzi nás. Bola to čistá päťdesiatka, už sa s tým nedalo nič urobiť alebo vrátiť sa,“ tvrdil Peter Hochschorner a Pavol doplnil: „Nevyšlo to, lebo sme nemali silu. Ten úsek sme chceli zvládnuť inak ako ostatní.“

Bratislavské dvojičky boli po dojazde sklamané, len ťažko hľadali slová. „Škoda, že takto končíme sezónu. Ťažko povedať, či by sme vo finále zrýchlili. Určite by sme sa poučili zo semifinálových chýb. Musíme ísť ďalej a pozerať sa dopredu. Je pred nami ďalšia sezóna, musíme potrénovať a jazdiť ako doteraz. V tejto sezóne nám to celkom išlo, aj keď sme mali po olympijských hrách voľnejšiu prípravu. Je to asi prirodzené, že raz ste hore a potom dolu. Dnes nám neprialo šťastie pri rozhodovaní,“ tvrdil Peter Hochschorner.

Vltavskú vodu v Troji nemajú trojnásobní olympijskí víťazi veľmi v obľube. Kanál nie je obtiažny, no na pretekoch ho sťažuje rozloženie bránok. „Veľmi radi do Prahy nechodíme. Teraz sa nechuť voči tomuto kanálu a vode asi prejavila naplno,“ dodal Peter Hochschorner.

Pavol Hochschorner sa cíti po skončení semifinále unavený: „Od začiatku sezóny sme boli na pretekoch unavení, neboli sme úplne vo svojej koži. Možno je to dôsledok vlaňajšieho olympijského roku. Nedali sme si voľno a bola to asi chyba. Nejde teraz o to, že sme nevyhrali, ale že sme nezvládli trať. Motiváciu máme stále, chceme naprávať chyby a bojovať o najvyššie priečky.“

debata chyba
Viac na túto tému: #hochschornerovci #MS vo vodnom slalome v Prahe #Jana Dukátová