Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský: Štrnásťročná drina sa konečne vyplatila

Slovenskí vodní slalomári vďaka Alexandrovi Slafkovskému natiahli svoju unikátnu sériu. V ére štátnej samostatnosti SR nikdy doteraz nevyšli na majstrovstvách sveta medailovo naprázdno.

14.09.2013 15:33
debata
Alexander Slafkovský. Foto: TASR, Henrich Mišovič
Alexander Slafkovský Alexander Slafkovský.

Slafkovský vybojoval na svetovom šampionáte v pražskej Troji v sobotu popoludní striebro v C1 mužov a bola to preňho prvá individuálna medaila z vrcholného svetového podujatia v kariére. Tridsaťročný kanoista má v zbierke už aj päť titulov majstrov sveta zo súťaže hliadok. Od roku 1993 si slalomári z krajiny pod Tatrami vypádlovali už 45 vzácnych kovov s bilanciou 20 zlatých, 12 strieborných a 13 bronzových medailí.

Slafkovský je v reprezentácii stálicou, o cenné kovy na svetových šampionátoch bojuje od roku 1999. Rodák z Liptovského Mikuláša štartoval v Prahe na svojom deviatom svetovom šampionáte v kariére. Do finále sa prebojoval tretíkrát. Doteraz bolo jeho maximom 5. miesto z Tacenu 2010. „Štrnásť rokov čakania sa skončilo, stáli ale napokon za to. Je to výsledok všetkej tej driny, ktorú som podstúpil,“ vydýchol si v cieli Alexander Slafkovský a pokračoval: „Trať bola náročnejšia skôr fyzicky ako technicky. Dala sa pokaziť aj posledná bránka. O výsledku rozhodovala každá brána. Sedeli sme v cieli a čakali na výsledky súperov. Individuálna medaila je cenná, je iná ako v hliadkach. Tie sú príjemným bonusom na záver šampionátu.“

Slovenského reprezentanta zdolal v Prahe len Brit David Florence, ktorý uspel o 83 stotín sekundy. Slafkovský nastupoval v desaťčlennom finále druhý v poradí a po prejazde cieľom musel čakať na výsledky súperov. Krátko po jazde mu rozhodcovia pripočítali 2 trestné sekundy za poslednú protivodnú bránku, napokon mu ich zrušili. Keď sa o nich dozvedel, spomenul si na finále Svetového pohára v Čunove. V závere augusta na dunajskej vode ho jeden dotyk s bránkou, o ktorom netušil, pripravil o celkové prvenstvo v seriáli Svetového pohára. „Netušil som, že by som tú ‚protivodku‘ neprešiel čisto. Išiel som totiž stredom bránky. Našťastie rozhodcovia to potom zobrali späť, aj keď na mojom výsledku by sa nič nemenilo. O zmene mi povedali rodičia Davida Florenca. S Davidom sme dlho čakali na súperov. Tie chvíle boli strašné. Neustále sme počítali, či nám to vyjde,“ tešil sa štvornásobný majster Európy.

Po skončení súťaže zdvihol päsť vysoko nad hlavu. Úspech oslávil priamo vo vode dvoma „eskimákmi“. „Od radosti som si musel schladiť hlavu. Bolo tam veľa emócií. Od roku 1999 som prešiel kusisko cesty. Finále sa mi išlo lepšie ako semifinále,“ tvrdil Slafkovský. Po vystúpení z vody sa vyobjímal s trénerom Stanislavom Gejdošom, kamarátmi i priateľkou Jelkou, s ktorou čakajú v októbri prvého potomka. „Dnes mi odpadol kameň zo srdca. Narodenie potomka bude ďalší zlom v mojom živote, verím, že všetko prebehne v poriadku. Od októbra budeme traja. Či sa nám s priateľkou narodí chlapec alebo dievča, ešte netušíme. Je to naše ‚kinder surprise‘,“ tvrdí s úsmevom.

Člen VŠC Dukla Banská Bystrica si pochvaľoval aj atmosféru v okolí trate v Troji. Hlavná tribúna bola plná, fanúšikovia podporovali každého kanoistu. Pražský kanál sa zaradil po sobote definitívne medzi jeho najobľúbenejšie. V roku 2011 na ňom dosiahol premiérové víťazstvo vo Svetovom pohári v kariére. „Zo začiatku sa mi v Prahe jazdilo veľmi zle. Posledné tri roky som bol na pretekoch v Troji vždy na stupňoch víťazov. Z roka na rok je to lepšie a rád sa sem vraciam. Mám v Čechách veľa kamarátov, je to tu super,“ dodal spokojný Slafkovský.

Popoludní si Slafkovský s kolegami z tímu Michalom Martikánom a Matejom Beňušom rozšíril medailovú zbierku o štvrtý triumf v rade v 3×C1. Prvýkrát v kariére odchádza z jedných MS s dvoma cennými kovmi. Na jedenástej a štrnástej bránke mal dva dotyky, napokon Slovákov neobrali o triumf ani tieto jeho chybičky. „Prvé medailové double v kariére je veľmi sladké. Konečne som na majstrovstvách sveta nevyhorel individuálne. Vyhrať s troma dotykmi na tejto trati sa len tak nevidí. Opäť sme riešili krízové situácie za pochodu, v tom je naša sila. Už nie je náhoda, že sme zvíťazili štvrtýkrát v rade. Keď som urobil druhý ťuk, tak som si hovoril, že si neodpustím, ak by sme kvôli mne prišli o medailu. Sypal by som si potom popol na hlavu. Našťastie, boli sme dostatočne rýchli,“ doplnil Alexander Slafkovský.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #MS #vodný slalom #slafkovský