Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Věra Čáslavská venovala dve zlaté medaily Slovensku

Sedemnásobná olympijská víťazka v športovej gymnastike Věra Čáslavská darovala dve zo svojich zlatých olympijských medailí Múzeu telesnej kultúry SR.

13.09.2013 14:40
Věra Čáslavská Foto: ,
Věra Čáslavská.
debata (1)

Jednu z nich získala na OH 1964 v Tokiu a druhá je z OH 1968 v Mexico City.

„Tento nápad sa zrodil vlani na medzinárodných majstrovstvách Slovenska žien a junioriek v Trnave. Vždy som reprezentovala Československo, a preto vôbec neprichádzalo do úvahy, aby tie medaily, alebo aspoň jedna z nich, neprišli na Slovensko. Mrzí ma, že mi to nenapadlo skôr, ale okamžite som súhlasila. Cestou vo vlaku mi ešte napadlo, že by som mala dodať diplomy, lebo jeden bez druhého nemá takú ‚váhu‘,“ uviedla dojatá 71-ročná pražská rodáčka.

„Mexická je za bradlá, tokijská neviem presne, keďže to tam nie je označené. Buď za celkové víťazstvo, kladinu alebo preskok. V bradlách som vtedy pokazila zostavu, takže som za ne dostala ‚samurajský meč‘,“ poznamenala Čáslavská, o ktorej medaily je záujem.

Věra Čáslavská počas odovzdávania dvoch zo... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Věra Čáslavská Věra Čáslavská počas odovzdávania dvoch zo svojich zlatých olympijských medailí do zbierok SZTK - Múzea telesnej kultúry v SR

„Bývam v Černošiciach za Prahou a starosta sa ma pýtal, že čo budem robiť s ostatnými, keď vyletím ‚komínom‘. Takže niektoré venujem tam. Takisto v Prahe robia Sieň slávy, jednu som sľúbila do športového centra. Uvidíme, ako to napokon bude. Možno jednu by si mali nechať aj moje deti, mám teraz vnučku,“ podotkla čulá dôchodkyňa.

Hry XXXII. olympiády sa v roku 2020 uskutočnia v japonskom Tokiu, teda mieste, kde Čáslavská získala jeden z darovaných kovov. Rozhodli o tom teraz v sobotu členovia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na svojom 125. zasadnutí v argentínskom Buenos Aires.

„Veľmi ma to potešilo. Myslím si, že olympijské hry v roku 1964 urobili fantasticky, takmer dokonalé, vo výbornej atmosfére. Športovci a celá olympijská verejnosť si zaslúži, aby sa zúčastnili na krásnych Hrách. Nehovorím, že tie ďalšie také neboli – boli, ale Japonci majú s organizovaním bohaté skúsenosti. Iné mestá by, ako to povedať, trošku skúšali – na olympionikoch, rozhodcoch a verejnosti, ale Japonci to vedia. Je to najväčší sviatok ľudstva, čo do histórie, záujmu verejnosti a publicity. Neexistuje nijaké iné podujatie, filmové či hudobné, ktoré by im mohlo konkurovať. Ľudia si zaslúžia práve Tokio, aby si užili skvelú atmosféru. Takisto si prajem, aby tam mala česká i slovenská výprava šťastie,“ zakončila Věra Čáslavská a na záver pridala: „Chcem sa dodatočne poďakovať všetkým Slovákom, ktorí mi počas gymnastickej kariéry držali palce.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #medaila #Věra Čáslavská