Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kam zavíta päť kruhov? Tokio, Madrid a Istanbul túžia po OH 2020

Kto si zatancuje olympijské tango? Na zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru v argentínskom Buenos Aires zvolia v sobotu večer dejisko OH 2020.

07.09.2013 08:00
Buenos Aires, Olympiáda Foto: ,
Rezervované stoličky pre zástupcov jednotlivých kandidatúr v miestnosti v Buenos Aires, kde sa bude voliť.
debata

O právo usporiadať hry sa uchádzajú Tokio, Madrid a Istanbul. Trojica kandidátov má už len pár hodín, aby presvedčila voliteľov o výhodách svojho projektu.

„Voľby nemajú favorita, žiadna kandidatúra nie je bez rizík," uviedol čestný člen MOV Kanaďan Dick Pound. Stávkové kancelárie veria najviac Tokiu, ktoré ako jediné z trojice už hry hostilo (v roku 1964). Podľa Pounda nevyhrá ideálny kandidát, ale ten, ktorý bude mať najmenej slabín.

Istanbul prezentoval ambiciózny projekt spojenia východu a západu na brehoch Bosporu. Mali by to byť prvé olympijské hry v krajine, kde prevládajú moslimovia. Tureckej metropole však nenahrávajú udalosti ostatných mesiacov. Napätie v susednej Sýrii môže vyústiť vo vojnový konflikt, v júni sa konali v Istanbule protivládne demonštrácie a dobrou reklamou nebolo ani množstvo dopingových prípadov tureckých športovcov.

Madrid tvrdí, že už má hotovú väčšinu športovísk a minie najmenej peňazí. Španielsko však ešte nedávno čelilo ekonomickej kríze a v krajine je vysoká nezamestnanosť. Tokio poukazuje na vysokú bezpečnosť a spoľahlivosť, no muselo vysvetľovať obavy zo zvýšenej rádioktivity z elektrárne vo Fukušime.

„Voda a jedlo v Tokiu sú rovnako bezpečné ako v New Yorku, Paríži, Londýne či Buenos Aires,“ ubezpečil pochybovačov líder japonskej kandidatúry Cunekazu Takeda.

Po voľbe Soči, ktoré má starosti s bezpečnosťou a brazílskeho Rio de Janeiro, ktoré zasa mešká s výstavbou športovísk aj infraštruktúry, stavia členovia MOV zrejme na istotu. Aj preto má silné Japonsko miernu výhodu.

„Myslím, že to bude veľmi tesné,“ vyhlásil šéf MOV Jacques Rogge, ktorý končí vo funkcii a v utorok zvolia jeho nástupcu. Dejisko OH 2020 vyberie aj slovenská členka MOV, strelkyňa Danka Barteková.

"Som už rozhodnutá pre jedného kandidáta, ale neprezradím ktorého. Prihliadala som aj na to, že na OH 2020 by som ešte mohla súťažiť. Snažím sa vcítiť predovšetkým do úlohy reprezentanta športovcov a vybrať mesto, ktoré bude pre nich najprijateľnejšie a najlepšie,“ uviedla.

Členovia MOV hlasujú tajne do chvíle, keď jedno mesto nedostane nadpolovičnú väčšinu hlasov. Kandidát s najnižším počtom hlasov po prvom kole vypadne. Okrem dejiska OH 2020 na zasadnutí MOV cez víkend vyberú aj šport, ktorý bude súčasťou olympijského programu v rokoch 2020 a 2024. Kandidátom je zápasenie, ktoré vo februári vyradili, squash a spoločne bejzbal a softbal.

Vizitky kandidátov

Istanbul
Počet obyvateľov: 13 miliónov
OH v minulosti: ani raz
Predchádzajúce kandidatúry: 4 (2000, 2004, 2008, 2012)
Športoviská: 38 (70 % z nich ešte nestojí, 6 bude dočasných a po OH ich zbúrajú)
Heslo: Spoločný most

Madrid
Počet obyvateľov: 3,3 milióna
OH v minulosti: ani raz
Predchádzajúce kandidatúry: 3 (1972, 2012, 2016)
Športoviská: 35 (28 už stojí, 7 treba postaviť)
Heslo: Za lepšiu budúcnosť

Tokio
Počet obyvateľov: 13 miliónov, s predmestiami 36 mil.
OH v minulosti: 1964
Predchádzajúce kandidatúry: 2 (1960, 2016)
Športoviská: 36 (15 už stojí, 10 bude dočasných a zbúrajú ich)
Heslo: Objavme zajtrajšok

debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2020