Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kajakárska senzácia: Vo finále je okrem K2 aj Gelle

Odpisovaný kajakár Peter Gelle postúpil na MS v Duisburgu do finále olympijského kilometra. O medailu bude v sobotu pádlovať aj K2 Vlček, Tarr.

29.08.2013 16:41 , aktualizované: 19:09
Vlček, Tarr Foto: ,
Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Erik Vlček (vpredu) a Juraj Tarr sa na MS v nemeckom Duisburgu.
debata

Práve Gelle bol po mizerných výkonoch skraja tejto sezóny považovaný za najslabší článok olympijského štvorkajaka. Posádka K4 sa napokon rozpadla, Gelle si vybojoval na domácom šampionáte účasť na MS v singlových disciplínach K1 1000 a K1 500 m. Vo štvrtok vyhral druhé semifinále, keď sa po celý čas pohyboval v prvej trojke.

„Moje výsledky v úvode sezóny ma odsúdili do pozície, že o mne nepanovalo vysoká mienka. Napriek tomu som sa svedomito pripravoval, veril som si. Aprílové kvalifikačné preteky nie sú odrazom mojej výkonnosti, čo som už v minulých rokoch viackrát potvrdil. Dúfam, že som všetkým ukázal svoje kvality,“ uviedol pretekár Dukly Trenčín tesne po vydarenom semifinále.

„Konečne som mal aj športové šťastie, lebo som vychytil dobré semifinále. Bolo tam veľa silných súperov, ale žiadny top favorit. Vo finále sa samozrejme pokúsim tiež zamiešať karty. Psychicky som sa uvoľnil, tohtoročný cieľ som splnil.“

Nie je s odstupom času škoda, že olympijský štvorkajak tak rýchlo skončil?

„Momentálne to neľutujem. Singel bola vždy moja srdcovka. Ale samozrejme mrzí ma forma rozchodu a najviac ma trápi, že Martin Jankovec zostal doma. Ale do olympiády v Rio de Janeiro ešte máme veľa času, aby sme sa zlepšovali,“ komentoval Gelle.

Hodinku a pol po ňom prekĺzli do finále aj Vlček s Tarrom, ktorí si odkrútili úspešnú medzinárodnú premiéru. V semifinále s prehľadom finišovali na druhom mieste tesne za majstrami Európy Nemcami a pred olympijskými víťazmi Maďarmi.

„Vedeli sme, že tri lode budú rýchle, a verili sme, že nás už nikto ďalší neprekvapí. Zdolali sme olympijských víťazov, bude sa nám dobre spať a vo finále dáme do toho všetko,“ vravel Vlček, ktorý vyzdvihol aj výkon svojho bývalého partnera z K2 i K4 Gelleho.

„Peťo má výbornú formu. Počas mojej kariéry som nezaregistroval, že by niekto zo Slovákov postúpil do finále v K1 na tisíc metrov. Je to ohromný výsledok. Zrejme mu rozpad štvorkajaka prospel.“

Vydarené popoludnie vyšperkovali kajakárky. Kohlovej a Kmeťovej v semifinále ušli len na olympijské medailistky z Maďarska a Poľska. „Ale tak blízko k favoritkám sme ešte nikdy v cieli neboli. Chceli sme si preteky užiť. Vedeli sme, že máme na postup. Teraz sme šťastné a cítime sa výborne,“ vravela vysmiata Kohlová.

Kanoista Matej Rusnák obsadil v semifinále C1 na 1000 m piate miesto a pôjde v B-finále. V piatok budú v Duisburgu v akcii aj ďalší Slováci, pozornosť púta najmä premiérový štart mladého štvorkajaka medzi seniormi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Duisburg #Peter Gelle #Vlček #Tarr