Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Talent z kajaka rastie aj vďaka lekciám šampiónov

Má len šestnásť, no s dvojlistovým pádlom na divokej vode už smelo konkuruje ostrieľaným seniorom. Aj vďaka skvelým učiteľom. Kajakár Jakub Grigar patrí k veľkým talentom slovenského vodného slalomu.

22.08.2013 10:00
Jakub Grigar Foto: ,
Vodný slalomár Jakub Grigar.
debata

Tohto roku vyhral na domácej trati v Liptovskom Mikuláši juniorské majstrovstvá sveta a o pár dní neskôr dosiahol zlaté double, keď triumfoval medzi rovesníkmi aj na európskom šampionáte vo francúzskom Bourg Saint Maurice. Na jar tohto roka si vybojoval miestenku v seniorskej reprezentácii, takže v aktuálnej sezóne má nabitý program. Cez víkend sa predvedie fanúšikom vo finále Svetového pohára v Čunove pri Bratislave.

Za všetkým hľadaj ženu – platí o začiatkoch talentovaného športovca. Hoci na kanál v Liptovskom Mikuláši ho pritiahla nuda. „Mal som deväť rokov a cez prázdniny som sa doma nudil, tak som premýšľal, na aký šport by som sa dal. Otec mi navrhol vodný slalom. Chytilo ma to. Spočiatku sme chodili na hladkú vodu, no asi po mesiaci som trénera uprosil, aby ma pustil na kanál. Pádloval som asi do polovice, ďalej som si netrúfol,“ spomína tínedžer, ako lúskal prvé písmenká vodáckej abecedy. Na kanáli v Liptovskom Mikuláši potom natrafil na olympijskú šampiónku Elenu Kaliskú.

„Sama mi navrhla, že s ňou môžem trénovať. Spočiatku sme sa venovali najmä technike, učila ma jazdiť protiprúdne bránky, vyhýbať sa na trati chybám. Neskôr sme pridali na intenzite. S Tomášom Mrázom a Elenou sme jazdili šprinty. Ich rýchlosť bola vtedy pre mňa nedosiahnuteľná, chcel som sa im vyrovnať.“

Spolupráca s kajakárskou legendou trvala päť rokov. Jakub absolvoval so svojou tútorkou pár sústredení, Kaliská ho dokonca vzala aj do Austrálie. „Mal som asi jedenásť. Trochu som bol aj nervózny, lebo tak ďaleko od rodičov som predtým nebol. Ale v Austrálii bolo super. Popri trénovaní sme navštívili aj pamiatky a vybláznili sme sa na pláži,“ vraví Grigar.

Štyridsaťjedenročná kajakárka, ktorá taktiež nebude tento víkend v Čunove chýbať, komentovala roky spolupráce s talentovaným pretekárom takto: „Chodil na vodu sám, tak som sa mu párkrát prihovorila a podala mu pomocnú ruku. Od začiatku bolo na ňom vidieť, že ho slalom baví, že chce. Je ešte mladý, ale zbiera skúsenosti. Dôležité bude, ako mu vyjde prechod k seniorom.“

Medzi dospelými už jazdil aj v minulej sezóne na pretekoch Svetového pohára v Seu d'Urgell a Prahe, tohto roku absolvoval ďalšie tri podujatia SP i majstrovstvá Európy. V septembri ho čaká premiéra na MS v Prahe-Tróji. „Starší pretekári sú silnejší, nemám na to, aby som bol v prvej dvadsiatke. Budem spokojný, keď ukážem dobrú jazdu,“ tvrdí skromne Jakub, ktorého doteraz formovali tréneri Stanislav Gejdoš, Lukáš Giertl, Tomáš Mráz a Ján Vozár.

Od konca minulého roka sa pripravuje v spoločnosti ďalšieho šampióna – Michala Martikána. „Absolvovali sme spolu zimnú prípravu, keď sa dá, jazdíme spolu. Elena i Mišo sú skvelí technici, predvádzajú balet na vode. Dá sa od nich veľa naučiť,“ vysvetľuje talentovaný kajakár.

Na vode uznáva päť idolov – okrem svojich učiteľov Martikána a Kaliskej ešte chýrneho slovinského kajakára Petra Kauzera a bratov Hochschornerovcov. „Každý z nich je niečím výnimočný, aj preto ich obdivujem,“ dodáva Grigar.

Mladých vodákov potiahnu osobnosti

Dvanásť nádejných slovenských vodákov vrátane zlatých medailistov z juniorských MS i ME Jakuba Grigara či deblkanoistov Matúša Gewisslera a Juraja Skákalu by malo v najbližších rokoch napredovať aj vďaka projektu Canoe Slalom Future Team 2016. Zapojili sa už do neho aj traja ambasádori – viacnásobní olympijskí šampióni Peter a Pavol Hochschornerovci i Michal Martikán, ktorí v tejto sezóne absolvovali s talentovanými pretekármi spoločné sústredenie. „Myslím, že je celkom prirodzené, keď starší športovci odovzdajú skúsenosti mladším, ktorí ich majú nahradiť,“ komentoval Peter Hochschorner. Projekt podporil čiastkou 100-tisíc eur podnik Vodohospodárska výstavba.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čunovo #vodný slalom #Jakub Grigar