Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Eatonovcov sobášil ich tréner. Oni mu venovali zlato a striebro

Trinásteho júla mali svadbu a o mesiac neskôr sa im už v rodinnej vitríne jagali dva medailové darčeky. Dali si ich sami.

19.08.2013 10:00
Ashton Eaton, Brianne Theisenová Eatonová Foto: ,
Zlatý medailista v desaťboji Ashton Eaton s manželkou Briannou Theisenovou Eatonovou, ktorá si v Moskve vybojovala v sedemboji striebro.
debata

História atletiky nepozná veľa manželských párov, ktoré by zbierali medaily na vrcholných pretekoch. Ashton Eaton a Brianne Theisenová-Eatonová na majstrovstvách sveta v Moskve potvrdili výnimku z pravidla, ktorú tvoria už iba legendárni českí manželia Zátopkovci. Zatiaľ čo so zlatom pre svetového rekordéra a olympijského víťaza v desaťboji sa viac-menej rátalo, striebro menej známej sedembojárky z Kanady je prekvapením. Ešte pred rokom bola na olympiáde v Londýne iba jedenásta.

"Vždy som Ashtona obdivovala aj preto, že odvšadiaľ nosil medaily. Neraz som si vravela, aké by bolo pekné zažiť to na vlastnej koži. Teraz už viem, aký to je skvelý pocit,“ vravela 24-ročná Kanaďanka pre Calgary Herald.

Eaton bol už dva dni zlatý, keď sa medaily dočkala aj jeho nežnejšia polovička. On však ako vzorný manžel sedel počas jej púte za striebrom v hľadisku a tlieskaním jej vlieval potrebnú energiu.

"Je oveľa ťažšie dívať sa ako súťažiť. Keď niekomu fandíte, ste nervózny, lebo to nemáte pod kontrolou,“ komentoval 25-ročný Američan pre New York Times.

Eatonovci sa stretli ešte v juniorskom veku a neskôr na Univerzite v Oregone, kde začali spolu trénovať v novembri 2009. Od začiatku ich viedol tréner Harry Marra, ktorému dali v Moskve darčeky k 66. narodeninám. Medzi koučom a jeho zverencami sa vytvoril pekný vzťah, ktorý vyvrcholil tým, že práve Marra im prvý požehnal na spoločnú cestu životom.

"Prišli za mnou s tým, že nikto ich nepozná tak dobre ako ja. Vraj by teda bolo vhodné, aby som ich práve ja zosobášil. Táto ponuka ma prekvapila, ale ochotne som súhlasil. Sú obaja ako veľké deti, ale to na nich milujem,“ vysvetlil šťastný Marra. "Tridsať minút trvalo, kým som si cez internet vybavil povolenie na sobášenie. Mníšky, ktoré ma učili v nedeľnej škole, sa musia v hrobe obracať,“ zasmial sa multifunkčný tréner.

Ashton a Brianne žiaria šťastím na atletickom ovále aj v súkromí, ale veľa nechýbalo a v Moskve by minimálne Ashton chýbal. Počas spoločného tréningu v Kalifornii pred štyrmi mesiacmi ho jeho milá takmer prepichla oštepom. Nečakane sa totiž vrátil na tréningovú plochu, aby si zbalil oštepy, keď Brianne práve odhodila svoj pokus. Inštinktívne zareagoval na jej krik, a tak sa mu oštep namiesto zapichnutia do pravého pleca iba obtrel o tvár.

"Už som si v duchu predstavoval, ako dlho to potrvá, kým bude v poriadku a či stihne vrchol sezóny. Našťastie, nič vážne sa nestalo,“ vrátil sa k možno kľúčovému okamihu medailovej sezóny tréner Marra.

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #MS v atletike #Ashton Eaton #Brianne Theisenová-Eatonová