Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Isinbajevová: Ak homosexuálom ustúpime, potom mám starosť o Rusko

Zatiaľ čo väčšina sveta kritizuje Rusko za nedávno prijatý zákon o zákaze propagácie homosexuality, majsterka sveta v skoku o žrdi Jelena Isinbajevová opatrenia podporila.

15.08.2013 19:20
Isinbajevová Foto:
Jelena Isinbajevová.
debata (121)

Ruská reprezentantka reagovala na vystúpenie niektorých atlétov, ktorí sa počas prebiehajúceho šampionátu v Moskve postavili na stranu gayov a lesbičiek.

„Ak by sme im ustúpili a nechali ich vykonávať všetky tie veci na ulici, tak by som sa o náš národ začala báť,“ citovala agentúra AP Isinbajevovú, ktorá v utorok na šampionáte získala tretí titul v kariére a oznámila prerušenie kariéry. „Žijeme tu podľa tradičných hodnôt. Muži so ženami a ženy s mužmi a je to proste historicky dané,“ dodala.

Isinbajevová tiež nesúhlasí s výzvami, aby športovci kvôli zákonu bojkotovali zimné olympijské hry v Soči, ktoré sa konajú v Rusku budúci rok. „Olympijské hnutie a veci ako netradičné partnerské vzťahy sú dve úplne odlišné veci. Preto dúfam, že táto aféra neovplyvní hry v Soči,“ uviedla Isinbajevová s tým, že s účasťou homosexuálov na hrách nemá najmenší problém.

Dvojnásobná olympijská víťazka tiež zdôraznila, že zákon homosexuálne vzťahy nezakazuje. „Nie sme proti tomu, aby spolu žili. Len nechceme, aby to v našej krajine dávali najavo na verejnosti. Preto som na strane vlády,“ vyhlásila Isinbajevová.

Podporu naopak homosexuálom vyjadril napríklad vicemajster sveta v behu na 800 metrov Američan Nick Symmonds, ktorý venoval svoju striebornú medailu priateľom z radov gayov a lesbičiek. Výškarka Emma Greenová-Tregarová a šprintérka Moa Hjelmerová zase nastúpili s nechtami nalakovaných vo farbách dúhy, ktorá sa stala symbolom gayov.

Bez odozvy nezostal zákon, ktorý pod trestom vysokej pokuty, väzenia, a v prípade cudzincov aj vyhostenie zakazuje propagáciu „netradičnej sexuálnej orientácie“ medzi mladistvými, ani u futbalovej federácie FIFA a Medzinárodného olympijského výboru.

MOV vyjadril znepokojenie nad možným ohrozením bezpečnosti klientov a účastníkov hier v Soči, Medzinárodná futbalová federácia zase kvôli majstrovstvám sveta, ktoré bude Rusko hostiť v roku 2018, požiadali tiež o podrobné vysvetlenie.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Isinbajevová