Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý chodec Tóth piaty, Hrašnová nepostúpila do finále

Majstrom sveta v chôdzi mužov na 50 km sa na atletickom šampionáte v Moskve stal Ír Robert Heffernan, Slovák Matej Tóth skončil na výbornom 5. mieste.

14.08.2013 09:50 , aktualizované: 14:03
matej tóth Foto: ,
Matej Tóth a majster sveta Robert Heffernan (vpravo) z Írska v úvode pretekov na 50 km.
debata

Matej Tóth finišoval v čase 3:41:07 h a postaral sa tak o najlepší výsledok slovenského chodca na MS v ére štátnej samostatnosti. Predviedol výborný výkon. Od začiatku sa v 61-člennom štartovom poli držal medzi najlepšími, ani na jednom z medzičasov nevypadol z elitnej desiatky. V záverečných desiatich kilometroch sa poradie od tretej priečky nižšie každú chvíľu menilo, tridsaťročný chodec banskobystrickej Dukly pri svojom piatom štarte na svetovom šampionáte sa dokázal posunúť na konečnú piatu pozíciu. Vlani bol na tejto trati na olympijských hrách v Londýne ôsmy. Doteraz jeho najlepšie umiestnenie z majstrovstiev sveta bolo 9. miesto z dvadsiatky v Berlíne 2009.

„Chcel som začať trošku opatrnejšie, ale od štartu sa išlo dosť svižne, už po pätnástich kilometroch sa pole výrazne začalo trhať. Cítil som sa však veľmi dobre, telo reagovalo. Držal som si až do tridsiateho kilometra rovnomerné tempo, potom prišiel môj najrýchlejší päťkilometrový úsek. Najťažšie to bolo od tridsiateho piateho po štyridsiaty kilometer. Vrátil som sa k svojmu vlastnému rytmu. Cítil som, že budem schopný udržať ho až do cieľa. Podarilo sa mi to. V závere sa poradie neustále miešalo, ale vedel som, že som stále v hre a to ma povzbudzovalo. Aj keď je poolympijský rok, preteky mali výbornú úroveň. Ukázalo sa, že súperi sú vynikajúco pripravení a špička sa neustále rozširuje,“ povedal v cieli Matej Tóth.

Matej Tóth v moskovskom cieli. Foto: Pavol Uhrin, Moskva
Matej Tóth Matej Tóth v moskovskom cieli.

Druhý Slovák v štartovom poli Dušan Majdán skončil dvadsiaty deviaty, keď aj on zapochodoval chodecký maratón v čase výrazne pod štyri hodiny – 3:57:50 h. Pre Majdána je to osobný rekord. „Už pred pretekmi som sa cítil veľmi dobre a tušil som, že by to mohol byť môj deň. Do štyridsiateho kilometra som bol v pohode, dokonca som pomýšľal na čas okolo tri hodiny päťdesiatpäť a pol minúty. Potom som sa však začal ‚lámať‘. Vo finiši na štadióne som však ešte predbehol troch súperov – Mexičana, Austrálčana a Číňana, nemôžem byť nespokojný. Myslím si, že to bolo v mojom podaní dobré, som spokojný. V hierarchii svojich doterajších výsledkov to radím medzi najlepšie,“ skomentoval svoje moskovské vystúpenie 25-ročný Dušan Majdán.

V kvalifikácii kladivárok sa nedarilo Martine Hrašnovej. V kvalifikačnej A-skupine skončila výkonom 68,00 m na 10. mieste. V konečnom účtovaní kvalifikácie obsadila 21. priečku a nepostúpila do finále. Tridsaťročná členka VŠC Dukla Banská Bystrica, ktorá v Berlíne na MS 2009 získala bronz, sa v stredu trápila. Po prvých dvoch neplatných pokusoch hodila v treťom rovných 68,00 m. Hrašnová má tento rok na svojom konte 72,41 z 11. mája z Banskej Bystrice. V Moskve stačilo na postup 70,47 m.

Martina Hrašnová. Foto: Reuters, DOMINIC EBENBICHLER
Martina Hrašnová Martina Hrašnová.

„Prvé dva pokusy boli do siete a teda mimo výsoč. Dosť ma to zaskočilo, keďže podobné technické chyby tento rok už nerobím. Rozcvička na vedľajšom štadióne bola dobrá, na hlavnom to už nebolo úplne v poriadku, ale stále som sa cítila isto. Do posledného pokusu som išla s pokojom a rozvahou, mala som pocit, že to zvládnem. Začala som príliš opatrne a potom to už nemalo energiu,“ povedala Martina Hrašnová, ktorá mala pred šampionátom zo štartového poľa dvadsiaty najlepší výkon. „Viem, že som mala na lepší výsledok. Som veľmi sklamaná. Bola som fyzicky pripravená, zlepšila som sa aj technicky. Je fakt, že mi v poslednej dobe chýbali preteky. Škoda, finále nebolo ďaleko.“

Kvalifikačný limit 73,00 m splnili v A-skupine len Číňanka Čang Wen-siou (75,15) a Rusky Anna Bulgakovová (74,83) a Tatiana Lysenková (74,60), v B-skupine Poľka Anita Wlodarczyková (76,18), Ruska Oxana Kondratevová (73,89) a Číňanka Wang Čeng (73,12). Kvalifikácia nevyšla svetovej rekordérke Betty Heidlerovej. Nemka hodila v prvej sérii 68,83 m a potom sa už nezlepšila. Heidlerová skončila vo svojej skupine na 9. mieste a podobne ako Hrašnová sa nekvalifikovala do bojov o medaily.

Muži, finále – 50 km chôdza: 1. Robert Heffernan (Ír.) 3:37:56 h – svetový výkon roka, 2. Michail Ryžov (Rus.) 3:38:58, 3. Jared Tallent (Aus.) 3:40:03, 4. Igor Glavan (Ukr.) 3:40:39, 5. Matej Tóth (SR) 3:41:07, 6. Grzegorz Sudol (Poľ.) 3:41:20, 7. Ivan Noskov (Rus.) 3:41?36, 8. Lukasz Nowak (Poľ.) 3:43:38, … 29. Dušan Majdán (SR) 3:57

Ženy, kladivo – kvalifikácia – do finále postúpili: Wlodarczyková (Poľ.) 76,18, Wen-siou 75,15, Bulgakovová 74,83, Lysenková 74,60, Kondratevová (všetky Rus.) 73,89, Čeng (Čína) 73,12, Chanafejevová (Rus.) 72,47, Bingsonová (USA) 71,90, Morenová (Kuba) 71,69, Perieová (Rum.) 71,32, Orbánová (Maď.) 70,62, McCallová (USA) 70,47, … 21. Martina Hrašnová (SR) 68,00

debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #atletika #MS #hrašnová #kvalifikácia