Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bolt sa chce vyrovnať Pelému či Maradonovi

Upršaná Moskva videla v nedeľu podvečer ďalšiu šou jamajského šprintéra Usaina Bolta. Šesťnásobného olympijského víťaza v behu za druhým titulom atletického majstra sveta na 100 m nezastavili ani dažďové kvapky a rozbúrená obloha.

12.08.2013 12:08
Usain Bolt Foto: ,
Usain Bolt oslavuje víťazstvo v behu na sto metrov na MS v atletike v Moskve.
debata

Víťazný čas 9,77 s síce možno nepôsobí nijako impozantne, ale v daždi ešte nikto nebežal rýchlejšie. Bolt odčinil pokazený štart vo finále stovky pred dvoma rokmi a už päť sezón „kraľuje“ svetovému šprintu.

Bolt v Moskve jasne dominoval, súperi sa naňho pozerali z úctivej vzdialenosti. V ruskej metropole však z rôznych príčin chýbali obhajca titulu Yohan Blake (zranenie), ďalší skvelý Jamajčan Asafa Powell či najrýchlejší muž tohtoročných tabuliek Tyson Gay z USA (obaja doping).

„Pre mňa to bola dnes zábava. Stále nemôžem zabudnúť na Dägu, keďže všetci okolo mi pripomínajú pokazený štart. Prišiel som do Moskvy, aby som vyhral titul. Chcel som zabehnúť lepší čas, ale nebol som schopný ho dosiahnuť pre počasie. Toto bol jeden z tých dní, počas ktorých to nešlo. Dnes to nebolo spievanie v daždi, ale behanie v daždi,“ povedal na tlačovej besede po pretekoch Bolt a pokračoval: „Mal som priemerný štart, čiže vlastne pre mňa aj dobrý. Sústredil som sa na prvých päťdesiat metrov. Viem, že Justin Gatlin nie je typom atléta, ktorý by sa zlomil. Musel som byť koncentrovaný až do záveru.“

Po vlaňajších úspechoch v olympijskom Londýne si 26-ročný šprintér zobral voľno, venoval sa sponzorských povinnostiam a potom sa vrátil do práce. Za sebou má sezónu, v ktorej všetko podriadil úspechu v Moskve. Do ruskej metropoly pricestovali aj jeho rodičia, ktorí sledovali finálový beh. „Som vždy rád, keď prídu a podporia ma. Pred pretekmi sa ma snažia nerušiť. Uvidíme sa až v pondelok,“ poznamenala jamajská hviezda.

Bolt má vo svojej zbierke šesť titulov majstra sveta. Bilanciu vylepšujú ešte dve strieborné medaily. V Moskve ešte môže pridať triumfy na 200 a 4×100 m. Desať cenných kovov z majstrovstiev sveta má doma z mužov len Carl Lewis (8 – 1 – 1). Zo žien je najúspešnejšia bývalá Jamajčanka a dnes už Slovinka Merlene Otteyová (3 – 4 – 7).

„Stále pracujem na tom, aby som sa stal legendou. Dosiahnem to len vyhrávaním titulov majstra sveta a olympijskými prvenstvami. Kým skončím s kariérou, chcem byť medzi velikánmi ako Pelé, Maradona a Muhammad Ali. Stále mám dosť motivácie pred sebou,“ uviedol svetový rekordér na 100 i 200 m. Práve na dvojstovke by mohol v Moskve atakovať najlepší čas histórie. Dopredu však nič nesľubuje: „Teraz ma trocha bolia nohy. Ale po masáži, ľadovom kúpeli a oddychu to bude v poriadku. Uvidíme, čo sa mi podarí.“

Bolt je veľkým fanúšikom futbalistov Manchestru United. Futbal za atletiku však nevymení. „Chcem ostať ešte pri behaní. Mám však v sebe futbalové schopnosti a rád si ho zahrám. Azda sa mi to podarí aj s United,“ tvrdil Bolt. Jednému z fotografov sa podaril v Lužnikách záber, ako šprintér dobieha do cieľa a na oblohe nad štadiónom sa blýska. „Počul som už o tom, ale ešte som tú fotografiu nevidel. To je cool, chcel by som ju mať,“ dodal jamajský Blesk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #atletika #MS v atletike