Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V ideálnych podmienkach si Lomnický trúfa aj na 80 metrov

Dve z troch medailí z majstrovstiev sveta získala slovenská atletika v ére samostatnosti v kladivárskom kruhu.

09.08.2013 10:00
Marcel Lomnický Foto:
Marcel Lomnický.
debata

Bronz v podaní Libora Charfreitaga z Osaky 2007 a Martiny Hrašnovej z Berlína 2009 má svoju cenu a je motiváciou aj pre Marcela Lomnického (26) v Moskve. Aj keď až tak vysoko sa momentálne najlepší slovenský kladivár nepozerá. Isté je, že zajtra bude bojovať na štadióne v Lužnikách už v prvej kvalifikačnej skupine od 15.05 SELČ.

Do sezóny ste vstupovali s osobným rekordom 77,43 a počas nej ste sa zlepšili až na 78,73. Ste spokojný?
Dvakrát som si už zlepšil v tomto roku osobný rekord, ale je to pre mňa pomerne prekvapujúce. Po olympijských hrách v Londýne som absolvoval operáciu ramena a až do februára som nemohol trénovať. Viac som si oddýchol a možno práve to mi pomohlo, že hádžem tento rok ďalej ako predtým.

U kladivárov je 80-metrová hranica extratriedy. Máte ju už na dohľad?
Je to stále meter aj pár centimetrov od môjho súčasného osobného rekordu. Som pripravený raz hodiť 80 metrov, ale podmienkou sú ideálne podmienky. Možno sa to vydarí už v Moskve a možno na budúci rok.

Čo si treba predstaviť pod ideálnymi podmienkami v Moskve?
Základom je dobre sa vyspať a vo vnútri cítiť, že rastie forma. Kladivo je technicky veľmi náročná disciplína a zvládnuť výborne všetky štyri otočky dá zabrať. Ideálna situácia je taká, že prídem do kruhu a všetko ide samé od seba. Že nemusím premýšľať, čo som urobil technicky zle, alebo prečo mi chýba sila.

Aké počasie by ste privítali?
Počasie nie je u kladivárov také podstatné. Za príjemné však považujem niečo cez 20 °C. Dôležitý je kruh. Ak je dobrý, je jedno či prší alebo sneží, kruh zostane dobrý.

Nedávno ste získali striebro na Svetovej univerziáde v Kazani. Pomohlo vám to psychicky nakopnúť sa pred hlavným vrcholom v Moskve?
Mal som tajný cieľ – chcel som vyhrať univerziádu. Poliak Fajdek bol však lepší. Získal som striebro v osobnom rekorde, čo by mi vlani na olympiáde v Londýne stačilo na bronz. Prvá časť letnej ruskej misie mi vyšla, tak verím, že sa podarí aj druhá.

Pred dvoma týždňami ste vo švédskom Karlstade hádzali kladivom ponad rieku Klarälven. Bolo to vítané spestrenie prípravy na MS?
Vedel som, do čoho idem. Videl som videá na internete, ako to hádžu cez rieku, ale zúčastnil som sa tento rok prvý raz. Boli to zaujímavé preteky. Hádzal som uvoľnene a nakoniec bolo z toho víťazstvo a takmer ďalší osobný rekord.

Aké máte spomienky na predchádzajúci svetový šampionát v Dägu, kde ste skončili až na 21. mieste?
Boli to moje prvé majstrovstvá sveta, chýbala mi ešte technika aj sila, lepšie to byť vtedy nemohlo. Na finále som nemal.

Kvalifikačný limit je 77 m. Koľko podľa vás bude stačiť na postup do finále?
Bude to podobné ako na olympijských hrách v Londýne, okolo 74,5 až 75 metrov. Je to v mojich silách. Vo finále rozhodne nechcem chýbať. Potom sa uvidí.

Je pre vás výhoda, že kvalifikácia mužského kladiva je už zajtra, teda v prvý deň šampionátu?
Vyhovuje mi to. Veľmi nerád na niečo čakám, radšej nech to mám rýchlo za sebou. Ak by som mal čakať deväť dní na koniec majstrovstiev, to by som asi nezvládol. Ideálne je v mojom prípade prísť na preteky, vyspať sa a na druhý deň hádzať.

Ako veľmi vám bude chýbať váš starší kolega z reprezentácie Libor Charfreitag?
Libor je môj dobrý kamarát, škoda, že nemôže ísť na šampionát so mnou. Teraz ho sužujú zdravotné problémy, ale verím, že sa ešte dá dokopy a budúci rok v Zürichu na majstrovstvách Európy vytvoríme silné kladivárske duo.

Koho považujete za hlavného favorita vašej disciplíny?
Najstabilnejšiu formu si drží olympijský víťaz z Londýna Maďar Pars. Do okruhu favoritov treba rátať tých, ktorí v tomto roku prekonali 80 m ako Nazarov z Tadžikistanu, Poliak Fajdek alebo Čech Melich. Vždy treba rátať so Slovincom Kozmusom, ktorý sa vie pripraviť na veľké preteky.

debata chyba