Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MS v atletike: Jeden z jedenástich má byť v Moskve do 8. miesta

Nastáva čas atletiky. Vo svete aj na Slovensku. "Pripravte si pasy a naložte batožiny, ide sa do Ruska,“ zavelil v stredu pri odchode z bratislavského Domu športu šofér slovenských reprezentantov.

08.08.2013 12:00
dana Foto:
Dana Velďáková - jedna z nádejí slovenskej atletiky na moskovských majstrovstvách sveta.
debata

Na vrchole leta nie celkom lákavá destinácia, ale vrchol sezóny je vrchol sezóny. Na svetový šampionát do Moskvy včera odcestovalo osem z jedenástich nominovaných atlétov – šprintér Adam Závacký, osemstovkár Jozef Repčík, kladivár Marcel Lomnický, chodci Anton Kučmín a Dušan Majdán, ich kolegyňa Mária Czaková a skokanské dvojičky Dana a Jana Velďákové. Zostávajúce trio Martina Hrašnová, Mária Gáliková a Matej Tóth sa pridá k ostatným v nedeľu 11. augusta.

"Jedenásti sú realita. Moje očakávania síce smerovali k číslu pätnásť, ale splniť kritériá medzinárodnej atletickej federácie boli schopní práve títo. Chýba mi tam niekto z výškarov, oštepárov, aj Lucia Klocová, ktorá však zostala doma pre milé povinnosti s bábätkom,“ komentoval zastupujúci šéftréner SAZ Martin Pupiš. Najbližších desať dní bude v Moskve v role vedúceho slovenskej výpravy. Lomnický, Tóth, Dana Velďáková a  Hrašnová. To sú mená, ktoré by mali byť podľa neho nositeľmi kvality v ruskej metropole.

"Naše ambície smerujú k jednému umiestneniu do ôsmeho a jednému do dvanásteho miesta,“ vravel rozhodne.

Trojskokanka Dana Velďáková cestuje už na svoj piaty svetový šampionát. Nechýbala v Helsinkách 2005, Osake 2007, Berlíne 2009 ani Dägu 2011. Čo očakáva od Moskvy?

„Ďakujem za pripomenutie, že som už takmer veteránka,“ uškrnula sa skúsená 32-ročná Košičanka. "Forma nie je ešte ideálna, ale snažím sa do toho dostať. V moskovských Lužnikách som bola na Svetových hrách mládeže pred 15 rokmi. Posledným pokusom som vtedy o 1 cm porazila Fínku, sú to pekné spomienky. Teraz by som bola rada, kedy sme sa obe so sestrou prebojovali do finále,“ dodala.

Chodec Anton Kučmín sa chystá tretí raz na majstrovstvá sveta. Pred dvoma rokmi v kórejskom Dägu dostal od vedenia VŠC Dukla Banská Bystrica príkaz skončiť do 18. miesta. Splnil ho presne, neskôr sa posunul na sedemnástu priečku. Čo od neho požadujú jeho nadriadení pred Moskvou?

„Teraz mám napísané 16. miesto, urobím všetko, aby sa to podarilo. Bude to zrejme rýchla dvadsiatka, ale čas sa nedá odhadnúť,“ vravel 29-ročný rodák z Ilavy.

Závacký si želá dráhu vedľa Bolta

zväčšiť Šprintér Adam Závacký. Foto: SITA, Diana Černáková
atlét, atletika, adam závacký Šprintér Adam Závacký.

Slovenský šprintér bude prvý raz súťažiť na majstrovstvách sveta. Historický okamih obstará v Moskve Adam Závacký, ktorý je od 18. mája držiteľom národného rekordu 10,21. Adama aj jeho trénera Kristiána Cupáka prišla do Moskvy vyprevadiť Cupákova manželka a bývalá skvelá prekážkarka Miriam Bobková aj s dvojročným synčekom Kristiánom. Zaželala im úspešnú premiéru okorenenú ďalším slovenským rekordom. "Zavackého neberiem ako prekvapenie, niečo už dokázal aj v halovej sezóne, pod vedením Kristiána Cupáka sa naši šprintéri zlepšili. Verím, že budeme častejšie obsadzovať vrcholné podujatia aj v šprintérskych disciplínach,“ vyslovil želanie šéftréner slovenských atlétov Martin Pupiš.

Čo chcete dokázať v Moskve?
Na majstrovstvá sveta idem ako slovenský rekordér. Budem sa teda snažiť zabehnúť čas na úrovni slovenského rekordu. Ak bude forma, chcel by som ho aj zlepšiť, ale nechcem sa dostať pod zbytočný tlak.

V zime ste boli na halových majstrovstvách Európy v Göteborgu, ale na svetovom fóre vonku máte premiéru. Cítite sa ako nováčik?
Veľa skúseností s tými najlepšími šprintérmi zatiaľ nemám, takže beriem to ako dobrú skúsenosť. Chcem si to tam najmä užiť a pokiaľ sa bude dať, postúpiť z rozbehov do semifinále.

Aké boli posledné dni prípravy?
Ťažké, mal som pocit, že mi odchádza forma. Ale našťastie som sa mýlil. Na posledných tréningoch som už dokázal bežať rýchlejšie, ako je môj zatiaľ platný slovenský rekord.

Ako ste bojovali s teplom?
Bojoval som najmä s tým, že som nemohol v noci spať. Teplo pôsobí na svaly, takže som bol unavený viac ako zvyčajne. Tým, že som sa zle vyspal, nevládal som na tréningu.

Čo tak zabehať si v Moskve so šprintérskou ikonou Usainom Boltom?
Ak ma dajú k nemu do rozbehu, bol by som veľmi rád. Najlepšie by bolo v dráhe hneď vedľa neho.

Bolt je šoumen, ktorý rád upriamuje na seba pozornosť. Nebude vám to prekážať?
Možno to niekoho vyrušuje, ale ja by som sa na tom zabával spolu s Boltom. Najmä by som bol veľmi rád, že sa môžem porovnať s najrýchlejším človekom na svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #majstrovstvá sveta #atletika #tóth #velďáková #zavacký