Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladíci sa vrátia do striebornej lode

Zlatá Poznaň, zlatý Welland. A Duisburg? Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík a Viktor Demin si pomaly zvykajú na stúpajúci záujem médií.

06.08.2013 19:12
Krajčovic, Mihálek, Jakubík, Demin, štvorkajak Foto:
Víťazná posádka Slovákov z ME do 23 rokov.
debata

Kvarteto mladých kajakárov najskôr pozlátilo slovenský štvorkajak na majstrovstvách Európy pretekárov do 23 rokov, uplynulý víkend nedali rovesníkom šancu ani na svetovom šampionáte, ale to najťažšie ich ešte len čaká. Na prelome augusta a septembra ich čaká premiéra na seniorskom vrchole – majstrovstvá sveta v nemeckom Duisburgu.

V Kanade naplnila slovenská posádka úlohu favorita. „Pri neúčasti Španielov, s ktorými sme na majstrovstvách Európy bojovali o prvenstvo, nás do nej pasovali aj v dejisku. Keby sme nevyhrali, asi by sme boli sklamaní,“ tvrdil tréner úspešnej lode Felix Masár. Kým rozjazdu zvládol štvorkajak bez chybičky, vo finále musel v závere urputne bojovať o prvenstvo.

„Vo finále určite nepredviedli svoju najlepšiu jazdu. Úvod im ešte vyšiel, ale keď zbadali vedľa seba nastupujúcich Rusov, akoby trochu zazmätkovali. V závere však odrazili útok súperov a vyhrali s prehľadom,“ opisoval Masár.

„Dobrých bolo možno úvodných sto metrov. Potom sme sa už nevedeli dostať do ideálneho traťového tempa,“ vysvetlil Krajčovič. „Už od štartu som sedel v lodi krivo. V takom prípade sa už neviete počas jazdy uvoľniť,“ vravel Michálek. „Ale radšej som majster sveta po nevydarenej jazde, ako keby som po ideálnej skončil druhý,“ zafilozoval si najstarší zo štvorice Jakubík. Slováci pádlovali v Kanade v lodi, ktorá putovala za oceán už v júni.

„Vtedy sme si mysleli, že to bude najlepšia voľba. Chlapci v nej súťažili na Svetovom pohári v Poznani. Ale v Kanade nám pripadala akási pomalá. Na Európe vyhrali s loďou, na ktorej vybojovali v roku 2008 Komárňania striebro na olympiáde v Pekingu. Pred Duisburgom si opäť presadnú do nej,“ dodal Masár. Bývalý špičkový kajakár, ktorý štartoval na OH 1980 v Moskve a rok predtým vybojoval na MS v Duisburgu bronz na kilometri, vyzdvihol na svojich zverencoch najmä bojovnať, chuť do tréningu a vyrovnanosť.

Mladých šampiónov čaká teraz oddych, majstrovstvá Slovenska a potom už príprava na regatu v Duisburgu. Na čo si môžu v silnej konkurencii trúfať? „V Račiciach sme dosahovali rovnaké časy ako český štvorkajak, ktorý patrí v súčasnosti k absolútnej špičke. Postup do finále a šieste miesto v ňom sú podľa mňa reálne. Bude to však náročné, lebo na chlapcoch už badať trochu únavu,“ dodal Masár.

Mladí kajakári sa na seniorský šampionát tešia. „Doteraz sme cítili tlak, úspech sa od nás očakával, ale do Duisburgu pôjdeme s radosťou, nemáme čo stratiť,“ komentoval Jakubík. Juniorských majstrov sveta v K4 malo Slovensko naposledy pred 18 rokmi. V japonskom Motosu Lake triumfovala štvorica Juraj Bača, Michal Riszdorfer, Martin Hluško a Zsolt Bogdány. Štvorkajak sa síce medzi seniormi už nepresadil, ale Bača s Riszdorferom sa odrazili k dlhoročnej úspešnej kariére a k viacerým titulom majstrov sveta – v K2 i K4. Tento príbeh však mladíci so zlatým juniorským double určite dobre poznajú…

debata chyba